Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2009 23:50 - Обичам те
Автор: qbylkovcvqt Категория: Изкуство   
Прочетен: 2927 Коментари: 6 Гласове:
3



И тази сутрин му открадна вестника още с влизането си. Поглеждаше го скришом и очите и се смееха. Разлисти страниците и погледът и пробяга по заглавията. През това време купето се изпълни, влязоха и други от колегите, и някои редовни пътници, с които пътуваха всяка сутрин. Срещу нея беше седнала възрастна жена, която ги наблюдаваше с интерес, само тя беше непозната и си личеше колко и се приказва, едва се сдържаше. Той още си търсеше очилата и си мърмореше, всяка сутрин беше така. Вдигна глава и го погледна:
- Пак са на главата ти - смееше се - правиш ли се...
- Уффф, не бе, амааа...
Влакът потегли сред шеги и цигарен дим (тогава се пушеше дори и във вагоните за непушачи). Тя заряза вестника и погледът и забяга из нивите. Там, където се виеха кълбета мъгла и се стелеха като бял змей почти успоредно на хълмовете, там някъде се криеше реката, а над самите хълмове скоро щеше да се покаже слънцето.
В купето утихнаха, тя се върна при тях, колегата разказваше сутрешния си виц. Всяка сутрин ги разсмиваше, ако не с виц, то с някоя история от живота си или от Балкана, балканджия беше. За махалата, в която имаше къща разказваше, че има уникални личности. "Хората там са различни - казваше - живеят в друго измерение. Не носят часовници. Богатството им е в благата дума, пък приказливи са. Живеят с малко и щастливи са. Не знаят какво е кражба. Гостоприемни. Особняци и чешити. Ех, що не съм Чудомир, че да ти ги опиша." Тази сутрин го мореше жажда и затова беше започнал да разказва за снощните си приключения:
- Редя си градинката. Да знаете каква градинка само! И тъкмо ми се усладила работата, иде съседското дете и вика: "Чичо Пенко, тати те вика да преместите лимона."  Добре, миличка, казвам - ще дойда след малко. Е да ама, детето стои, не си тръгва.- Какво има, още нещо ли поръча татко ти? "Чичо Пенко, - гледа ме то някак смутено - ама... ама ние нямаме лимон..." Ама и комшията един! То това - парола, ама то дете! Никой не ни разбра какъв лимон ще местим!
Минаха моста, наближаваха. Той пак взе нещо да търси, все нещо губеше или забравяше... Бабата срещу нея най-сетне намери повод да се обади:
- Ще видиш ти, момче, като станеш на моите години!
На следния ден беше рожденният му ден. Стана и весело:
- На колко години си ти? - попита жената и се вгледа в лицето и. Даже очите и бяха уморени. Не можеше да определи възрастта и, но определено изглеждаше състарена.
- Шейсет направих... - жената заговори нещо - но не я чу...
Тя стрелна колегата си с поглед. Очите и се смееха. Работеха почти двайсет години заедно и твърде добре се знаеха. Разбираха се добре и без думи. Той на следващия ден щеше да навърши шейсет. Нямаше един бял косъм на главата си. Тя самата, дето можеше и дъщеря да му бъде, вече криеше белите си коси с весели боички. Жената срещу нея го нарече момче. Загледа се в него. Ми момче си беше. Благодарение на него денят на всички започваше с усмивка. Беше от хората, които носят светлината у себе си.
Когато слезеха от влака на път към службата успяваше да разкаже още някоя  история. Улавяше го с поглед, винаги знаеше към кого са насочени историите. Понякога бяха за нея, друг път за друг. Умееше да покаже пътечката към светлината, чрез историите си, даже и да разголваше своята душа така... Тя не беше разбрала кога той беше проникнал в болките и, но думите му я спасяваха от собствените и бесове. Както някога в първия и работен ден... и тогава я спаси - счупи си тока на сандала, беше много смешно. Той и го направи. Дори имената си не знаеха още...
...Само за собствената си болка никога не говореше. Как живееше с нея и как я носеше, единствено той си знаеше... И двамата му синове почиваха в един гроб. Големият - мотори, скорости. След години малкият. Казаха - сърдечна недостатъчност...


Тагове:   обичам,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - zdravei. . otnovo hubav razkaz. . ., ...
26.08.2009 10:10
zdravei..otnovo hubav razkaz..., nooo tajen
цитирай
2. qbylkovcvqt - :)
26.08.2009 12:55
тъгата и радостта могат да живеят заедно...
цитирай
3. анонимен - daaaaaaaaaa mogat. . . ama az gledam ...
26.08.2009 13:44
daaaaaaaaaa mogat... ama az gledam da navblqgam pove4e na radostta i smeha v svoq jivot
цитирай
4. qbylkovcvqt - Така и трябва! :):):)
26.08.2009 13:56
Така и трябва! :):):)
цитирай
5. injir - Има ли такива хора? Носят светлина ...
26.08.2009 21:42
Има ли такива хора? Носят светлина за другите, а своята болка крият.
цитирай
6. qbylkovcvqt - :) здравей!
27.08.2009 01:23
Написах тези редове ей така, май не ги дообмислих, можеше да се получи по-добре. Но... ДА Това е един от най-светлите човеци, които познавам. Историята е до болка истинска, а аз май не го представих както ми се щеше. mamas с тъгата си по своя изгубен приятел ми изпрати тези мисли и споделяйки за семейството му и за тяхната мъка... Замислих се, че всеки сам изгражда своите защити срещу болката...

Да, има светли хора, познавам и други такива. Те не живеят за себе си, стоят високо над дребнавостите и суетата, те живеят, за да видят покълнала у другите посятата у тях светлина. А собствената им болка... не мисля, че я крие...просто няма думи, с които да говори за нея...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2862847
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930