Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2010 13:30 - Напред! Науката е слънце
Автор: qbylkovcvqt Категория: Изкуство   
Прочетен: 3580 Коментари: 10 Гласове:
15

Последна промяна: 21.04.2010 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"Върви, народе възродени,
    към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
    съдбините си ти поднови!

Върви към мощната Просвета!
    В световните борби върви,
от длъжност неизменно воден -
    и Бог ще те благослови!

Напред! Науката е слънце,
    което във душите грей!
Напред! Народността не пада
    там, дето знаньето живей!

     "Науката е слънце, което във душите грей!" Как ли се палят тези слънца в детските души? Науката вече не е ценност, а трудът е наказанието за лошо поведение! 
     Уморих се да слушам глупости! Да изпълнявам глупости!
     Добре. Съгласна съм. Ще пускаме децата да преминават в горен клас с двойки, те и така в болшинството си завършват средното си образование слабограмотни, тактичността и професията не ми позвояват да използвам друга дума, а също и уважението ми към малкото знаещи. Да ги наказваме с лишаване от екскурзии - и с това съм съгласна. И без това сме малко лудите дето си слагаме този таралеж в гащите, а и заслужаващите наистина екскурзия деца, обикновено не могат да си я позволят. Но! Да садят цветя за наказание! Да копаят градинките или да боядисват оградата!!! ...
      Питам, реторично разбира се, докога трудът ще бъде наказание!
      Питам, пак реторично, къде е отговорността на родителите за поведението на техните деца!? Защото сами по себе си децата са невинни, но много бързо се научават да действат по принципа на най-малкото съпротивление.
       Питам още като ги научим да не работят, да не се трудят за знанията си, като ги научим да получават без да дават... кой ще работи в тази държава? ...



Тагове:   напред,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pontis - важното е да работим!
22.04.2010 14:48
Да строим живота нов, да създаваме закони,
ден и нощ!
цитирай
2. qbylkovcvqt - "По делата им ще ги познаете. . ...
23.04.2010 07:56
"По делата им ще ги познаете..." ;)
:):):)
цитирай
3. ivesa - На някои деца наказанията изобщо не им действат,все им е едно...
23.04.2010 20:49
Грешно е да се налагат наказания като садене на цветя,окопаване на градинки,боядисване и т.н.Грешно е трудът да служи за наказание.За жалост такова е новаторството на тройната коалиция.Преди нейното управление нямаше такива наказания за децата.Поздрави!:)
цитирай
4. yakollakani - Много тъжен постинг!
24.04.2010 12:00
Тъжен е защото е истина. Нещо не е наред и аз това го виждам всеки ден в моите деца. Разбирам, че като родител, нося отговорност, но често, колкото и да се опитвам да направя нещо, средата в която израстват децата, улицата, училището, оказват голям натиск над тях. Питам сина си, защо не учиш, а той отговаря, не искам да съм зубър. Странно е това понятие, че ако някой ученик се учи, то той е като бяла врана, сред масата.
Разбира се това не е оправдание за мен като родител, но в едно общество болшинството налага отпечатъка си в него, диктува законите, нормите, правилата.
Спомням си времето, когато бях ученик, тогава болшинството поддържаше едно средно ниво на знания и като, че ли не беше нужно за един ученик, да търси чужда помощ за да си напише домашното. Учехме от учебници, които важаха за всички училища, защото математиката си е математика, българския - български, физиката - физиката, а сега има толкова много програми, с какво всяка една се различава от другата.
Тъжно е, че трудът е наказание, но е така за съжаление. Тъжно е, че общуваме повече по интернет, отколкото наживо, тъжно е, че сме затворени в своите домове и като никога до сега, важи израза - моят дом е моята крепост.
цитирай
5. qbylkovcvqt - ivesa,привет!
27.04.2010 11:56
все по несмислени неща се вършат само да се отчита дейност, без да има истинска загриженост за децата... обществото ни е болно без истински ценности и заразяваме безвъзвратно и децата си...
цитирай
6. qbylkovcvqt - "средата в която израстват ...
27.04.2010 12:01
"средата в която израстват децата, улицата, училището, оказват голям натиск над тях.Питам сина си, защо не учиш, а той отговаря, не искам да съм зубър. Странно е това понятие, че ако някой ученик се учи, то той е като бяла врана, сред масата."

Не го карай просто да учи. Научи го да има собствено мнение и да го отстоява! Научи го да разсъждава, да мисли, да се забавлява... да му харесва да бъде различен...
цитирай
7. ivesa - Здравей,qbylkovcvqt!
27.04.2010 18:39
Лошо е,когато се вършат необмислени неща,само за да се отчита някаква дейност.Длъжни сме да се грижим за децата.Те са бъдещето и ще са такива,каквито ги изградим като личности.За да си излекуваме обществото от заразните болести,трябва да създаваме активни общности от истински загрижени,компетентни граждани,а не формално съществуващи.Социалната среда,в която израстват децата, трябва да е здравословна.Поздрави!:)))
цитирай
8. an200 - Да, казваш горчиви истини... И пак се сещам за времето на нащата стачка...
22.05.2010 16:13
Всички ни обвиниха, че сме излезли само заради по-високи заплати, а тя беше знак от нас, които сме в "кухнята", че има нужда от цялостна реформа, от кръгла маса за проблеми, нетърпящи отлагане.
Разговарях наскоро с бивша ученичка, която сега е в Англия(9 клас). Тя каза, че мерките за дисциплина и ред са много по-строги. Училището остава заключено до последния час, до идването на родителите... Като "наказание" се прилага и ... четенето на книги в отделна стая(и там боядисват огради и т.н.)
цитирай
9. qbylkovcvqt - Вече имам ученици в различни краища ...
24.05.2010 13:49
Вече имам ученици в различни краища на света. Дисциплина, униформи, ангажираност на родителите, отговорност у учениците за всяка постъпка... всичко това го има навсякъде... без това нещата няма та тръгнат в положителна посока.

Често си мисля как днешните младежи ще поемат в ръцете си жалката ни държава... и по-често ми е тъжно, защото дори кадърните са "надъхани" да работят здраво, но единствено за себе си...
цитирай
10. tota - Поздрави за постинга!
24.05.2010 18:28
Честит празник! Сила и воля за да продължим напред с духовността!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2860086
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930