Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2012 19:33 - Щъркелите
Автор: qbylkovcvqt Категория: Изкуство   
Прочетен: 8282 Коментари: 14 Гласове:
22

Последна промяна: 20.02.2012 19:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                    Когато лъчите на зимното слънце докоснат крилата на детската разноцветна въртележка тя се превръща в приказно цвете. Вятърът се е покрил някъде на завет и листчетата на вълшебното цвете не трепват, само греят, греят и хвърлят слънчеви зайчета наоколо. Зимният ден се усмихва, примамва навън, макар че е лъжовно още неговото слънце...

image

             Ледените цветя върху стъклата са се разтопили и са се превърнали в разтопени капки от злато. Желанието за въздух и простор става неустоимо.


image

                    Навън винаги първото нещо, което среща погледът е щъркеловото гнездо. Сега то е скътало топлината и уюта си под падналия сняг. Самотно не е, защото в долните етажи на този дом непрекъснато цвъртят и вдигат врява местните вагабонти - врабците. А отскоро някъде от средните етажи се чува песента на гугутка. Тези сиви непретенциозни птички бяха се изгубили някъде последните години. Сега са се завърнали и също обитават птичето общежитие. 


image

                    Това щъркелово гнездо има своята история. То носи радост и усмивка, приема се като добра поличба. Това място е високо и от него се открива панорама към голяма част от селото ей така, само като се надигнеш на пръсти. А от височината на гнездото се вижда цялото село.

image

                   Сега градината е притихнала под завивката от сняг. Тук той остава бял и искрящ през цялото време докато го има, не се покрива с чернилка и мръсотия. И сега когато е блеснало зимното слънце очите направо болят от светлина. 

image

                    Небето е наситеносиньо и чисто. Няма облаче. На хоризонта, отвъд селото се синеят последните възвишения на планината. Единствено синьото нарушава чернобялата хармония на зимата. Денят изглежда ведър и спокоен и нищо не предвещава идващите изтощителни студове... Все още зимата изглежда приказно. 

image

                   Клоните на стария орех... падат от старост... и с болка. Непосилна е зимата. Гъстата му лете корона сега зъзне разсъблечена, а вечер големите ярки звезди се подреждат по клоните като коледни лампички...

image

                    Чернобяло ли казах? Златните димитровчета са привели главици под парещата ласка на снега. Дори и под него все още греят на слънцето. 

image

                    Все още и розовият храст се държи и не се поддава на зимата.

image

                   Също и есенните принцеси - хризантемите, сякаш не се плашат от студа.

image

                    Завърта се колелото на живота. Някак неусетно. Така през смях, облян в светлина и слънчеви зайчета и през неизбежната човешка мъка.

image

                    Завърта се и сякаш разказва историята на гнездото.
             Беше преди повече от година. Тогава когато си отиде стопанинът на дома. Тогава кой знае от къде и как се появи щъркелът, беше може би през юни. Отначало изглеждаше като да е кацнал на къщата. Много странно беше. Не се беше случвало до този момент. Сякаш със щъркела се беше завърнал у дома духът на стопанина.


image

                    Всъщност птицата беше кацнала на стълба, точно досами къщата. Стоеше спокойно без да се плаши. Откъде беше дошла, защо беше дошла, самотна ли е или тъжна... 

image

                    Започна да се появява често. Обикновено привечер. Понякога оставаше да спи на стълба. Сякаш нещо я теглеше насам. 

image

                    Кацаше на стълба и дълго тракаше с клюн. Говореше нещо, нещо искаше да каже. Носеше със себе си някакво странно спокойствие и тиха радост. Като че търсеше изгубената си душа, се оглеждаше от височината на стълба. 

image

                    Това продължи до късно през лятото. После птицата изчезна. 
             В началото на това лято обаче се появи отново. Този път кацаше на следващия стълб. Точно на ъгъла на градината, срещу лицето на къщата. 


image

                    На отсрещния баир, на друг стълб с високо напрежение от години има щъркелово гнездо. То се вижда спокойно от градината. Оказа се, че птицата когато излети от гнездото си, каца тук на този стълб, оглежда се и отлита нанякъде. Когато се завръща отново каца тук, преди да се завърне в гнездото си. Никога не е правила това до сега. 

image

                   Изглеждаше объркана и странна птица. Присъствието и носеше едновременно и радост и надежда, и някакво смътно усещане за тревога.  

image

                    Търколи се лятото със слънчогледовите пити в  градината. Един ден щъркелът долетя и не беше сам. Кацна на стълба и дълго трака с клюна си извил дългата си шия назад. Женската летеше около него, докато накрая кацна на съседния стълб до къщата. После се вдигнаха и дълго кръжаха над село. Вечерта останаха кацнали на двата стълба. Какво ли ставаше. 

image

                    На сутринта, рано, още с изгрева на слънцето иззад сините хълмове на планината, върху стълба имаше сложени и кръстосани няколко пръчки. Събралите се на улицата хора, които по това време изпращаха животните си на паша гледаха с любопитство и възклицаваха. Радваха се. Това са птици на късмета. Носеха го със себе си и го даряваха там където отседнеха. 

image

                   По-късно през деня стана ясно, че гнездото на птиците се беше запалило, от късо съединение ли от какво ли, но те дълго бяха летели тревожно над него, където са останали  и новоизлюпените им пиленца...
            Направиха си ново гнездо. На стълба срещу прозорците на къщата. Там на ъгъла, откъдето се виждаше надалече. И  тази вечер останаха да спят в новото си гнездо. През следващите дни те носеха по някоя клечка, която заплитаха в гнездото. А вечер спяха заедно, прегърнали тъгата си. 


image

                    В късното лято започнаха да не се прибират. Само женската понякога долиташе и лягаше в гнездото. Така осъмваше. От време на време наместваше сламките наоколо си, сякаш загърляше рожбите си...
             Когато отлетяха, повериха гнездото на щурите врабци. 

image
 
                    Нахлупило снежната си шапка гнездото очаква своите отлетели далече стопани. 

image
 
                    Бавно расте и се изпълва луната, за да се доближим до пролетта с още една луна...

image

                    А мушкатото от малката приземна стаичка на сгушената под студа къщица, с нетърпение протяга зелените си очи към слънцето и в очакване на завръщането на щъркелите любопитно наднича навън...

image






Тагове:   щъркелите,


Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Къде изчезна Понтис?
20.02.2012 19:42
Къде изчезна Понтис?
цитирай
2. daan - :)
20.02.2012 20:26
МНОГУ УБАВО:)
ПОЗДРАВИ
цитирай
3. qbylkovcvqt - Усмивки, Даан!
20.02.2012 20:29
Усмивки, Даан!
цитирай
4. kalin8 - Хубав...
20.02.2012 21:01
Много хубав разказ! И много добре поднесен...Да!
С удоволствие прочетох и разгледах!
Б.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Прекрасни снимки!
20.02.2012 21:03
Но кое това село?
Коста
цитирай
6. qbylkovcvqt - Много хубав разказ! И много добре ...
20.02.2012 22:39
kalin8 написа:
Много хубав разказ! И много добре поднесен...Да!
С удоволствие прочетох и разгледах!
Б.


Нали! :) Опитах възможно най-кратко. А ме вълнуват толкова неща около тези птици...
цитирай
7. qbylkovcvqt - Но кое това село? Коста Сн...
20.02.2012 22:43
planinitenabulgaria написа:
Но кое това село?
Коста


Снимките са се получили този път. Толкова са ми интересни и така ме привличат тези щъркели, че откакто се появиха, апаратът стои постоянно зареден и каквото и да правя гледам да е в близост до мен... Просто избрах по-добрите снимки :)
Селото е Куцина, на 30 км от Търново по магистралата Търново-Русе. :) Ще минеш през него когато идваш насам към Бяла и Русе :) ...
цитирай
8. alexs - Но кое това село? Коста Сн...
21.02.2012 18:38
qbylkovcvqt написа:
planinitenabulgaria написа:
Но кое това село?
Коста


Снимките са се получили този път. Толкова са ми интересни и така ме привличат тези щъркели, че откакто се появиха, апаратът стои постоянно зареден и каквото и да правя гледам да е в близост до мен... Просто избрах по-добрите снимки :)
Селото е Куцина, на 30 км от Търново по магистралата Търново-Русе. :) Ще минеш през него когато идваш насам към Бяла и Русе :) ...

Минавал съм оттам и с влак и с кола ! Много хубаво са се получили снимките Браво!
Имате още сняг! Тук при нас няма кокичетата цъфнаха и се чувства полъха на пролетта!
цитирай
9. qbylkovcvqt - О, сега снегът е по-голям от на сн...
21.02.2012 23:32
О, сега снегът е по-голям от на снимките или поне беше преди два дни. Тези зимни снимки са от 1 януари :) После падна още сняг и студ. Доста тежка зима. Но преди два дни, когато за последно бях там, капчукът запя под закачките на слънцето :)
цитирай
10. hristo27 - Много красиво и непринудено се е ...
22.02.2012 10:27
Много красиво и непринудено се е получило.
Поздрави!
цитирай
11. qbylkovcvqt - :) Радвам се, че ти харесва.
22.02.2012 12:20
:) Радвам се, че ти харесва.
цитирай
12. qbylkovcvqt - Завладяващ и с много любов. Позд...
22.02.2012 22:08
mihala написа:
Завладяващ и с много любов. Поздрав.


Да, любовта е водещото начало.

Усмивки!
цитирай
13. alexs - Щъркелови гнезда скоро ще дойдат и ...
22.02.2012 22:33
Щъркелови гнезда скоро ще дойдат и техните стопани! :)
В този край покрай Янтра много щъркелови гнезда и аз в блога за Бяла и Тръмбеш съм снимал щъркелчета в гнездата ....
Е пролет идва и ябълкови цветчета .....:)
цитирай
14. qbylkovcvqt - Да, когато влизаш в Бяла преди кр...
22.02.2012 22:43
Да, когато влизаш в Бяла преди кръговото, когато се движиш към Русе, отдясно на пътя има огромно гнездо. За Полски Тръмбеш не се сещам къде, но Полско Косово, Петко Каравелово... Да, наистина има много гнезда...

Янтра тече на около 3км от Куцина. По пътя за реката също има гнездо, даже бяха две, но едното май вече го няма... скоро не съм ходила там.

Ех, пролетта! Ласката на слънцето. Идва вече хубавото време. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2863669
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930