Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2013 16:32 - А сега - въпрос с повишена трудност:
Автор: qbylkovcvqt Категория: Изкуство   
Прочетен: 1919 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 13.09.2013 16:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Отдавна ме вълнуват много въпроси, свързани с личността на Ботев,... Но преди да споделя своите вълнения искам да попитам какво мислите за есето на Деница Пенчева, десетокласничка... 

  5 + 1 ПРИЧИНИ ДА МРАЗЯ ХРИСТО БОТЕВ Posted on август 27, 2013 by denniepencheva

image

Този герой на българската литература никога не ме е вдъхновявал особено много. Така де, с ръка на сърцето, кой от вас може да каже, че харесва Ботев? Вярно, много патриотично и интелектуално, и мъдро е да публикуваш негова снимка във facebook с бележчица “Колко лайка ще събере този велик българин?”. Е, поетът революционер не е най-популярен в борбата за харесвания, но все пак се мери с Левски. А няма отбор на негово име (или пък има, да ми простят всички фенове на отбори с името Ботев; Явно в моята нефутболна глава Ботев е човек, не спортен тим. Пак извинете.).

Добре, стига празни приказки. Към списъка. 5 причини. И една подарък. Точно, кратко и ясно.

1. Стихоплетец е – Човекът, наистина, не е имал от кого да се учи. Възрожденски поет с възрожденски дух си е бил. Самороден талант един вид. Но сравнете грубия, барабанен ритъм на стиховете му с нежните мелодии в поезията на Яворов, Лилиев, Димчо Дебелянов … Мога още много да изреждам. Те са от друга епоха и не мога да ги сравнявам, съгласна. По-добри са, безспорно. Тогава защо да не ги предпочитам?

2. Навсякъде е – Изпити след седми клас? Ботев. Матура? Ботев. Кой е най-добрият български поет? Ботев. Изграждал родолюбие. Аз досега не съм чувала някой да казва “Добре че е Ботев, та да обичам България”. А вие?

3. Първобитен е – Творчеството на Ботев има свое едно особено очарование. Почти като магията на пещерните рисунки.

4. Прехвален е - колко само е специална майката в “Майце си”. Каква прекрасна синекдоха е “бащино ми огнище” в “На прощаване”. Необичаен и прочувствен! Наистина заслужава хипстърските си очила от снимката. Така де, за такава оригиналност.

Човекът очевидно е краднал това-онова от народните песни. Няма лошо. Нямал е от кого да се учи, казах вече. Не го осъждам. Обаче чак да му се възхищавам?

5. “Голем” е – Ботев се е превърнал в символ за всички полуграмотни патриотари. Яки момчета, от онези дето не са чели нищо след “Пипи дългото чорапче”, го превъзнасят. И как не, човекът е бил смел, борил се е, умрял е за родината … Това прави ли го добър поет? Уважението към човека Ботев се е превърнало в религиозна почит. Някак е пошло.

И тъй, Ботев. Млад бунтар. Революционер. Поетче. Журналист. Мъртвец. Не го харесвам. Но повече мразя онези, които пропищяха “Ох, ама как ще махате “Майце си” от учебната програма!” и с грамадни жълти реплики разтръбиха мнението си “!!!!!!!!!!!!!!!БОТЕВ Е ВеЛИк !!!!!!!!!!!!!!!!”. При това толкова добре го разтръбиха, че “Майце си” остава. В крайна сметка, на кого му пука, че “Колко си хубава” на Христо Фотев е по-красиво, по-лирично, пу поезия.

Обаче краят на тази публикация още не е дошъл. Ето и бонус причината за омразата ми.

Защото ми разбива сърцето

Всеки път, когато прочета негов стих. Всеки път, когато помисля за съдбата му. Всеки път, когато усетя у себе си онзи ботевски бунт срещу грозното, срещу кривото и несправедливото. Всеки път виждам младото му тяло, проснато под оня връх. В тревата се просмуква лепкава кръв. Лепкава като сълзите на майка му. Лепкава като обичта към бащиното огнище. Лепкава. И тази кръв причинява повече болка отколкото недораслото ми сърчице може да поеме.

Затова го мразя.


http://pisheshtamashina.wordpress.com/2013/08/27/5-1-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F-%D1%85%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B2/


Тагове:   ботев,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diamant1965 - Ммдааа. . . На това момиченце не само ...
13.09.2013 18:37
Ммдааа...На това момиченце не само сърчицето, ами и мозъчето му е недорасло. И понеже въпросът тук е за есето на една десетокласничка, затова и само него ще коментирам - не струва. Но впрочем повечето хора не знаят как се пише есе...И като мисъл и съдържание не струва - неубедително и елементарно. Би ми било забавно да прочета нейно есе за причините, поради които харесва Христо Фотев, например. :)
цитирай
2. nicodima - Добра тема за размисъл!
14.09.2013 09:15
Защото така мислят много от нашите деца, но едно от тях е посмяло да напише мислите си...
От височината на възрастта, опита и познанията си веднага мога да кажа - Ботев е велик, Вазов - също... Но воят срещу тях е невъобразим и незаслужен!
Не знам дали причината не е в образователната система - дали някой от тези десетокласници е прочел нещо повече от "Майце си" или "Една българка", която стана причина за грозния изблик на Виза Недялкова срещу изучаването на Вазов.
Затова е много важно как се преподава, защото и у нашите учители отсъства възрожденския плам...
Поздрави за темата!
цитирай
3. kalin8 - Недорасло сърчице...
16.09.2013 18:41
Значи... Когато и както ни отърва!!!
Можем да съдим с високомерна главица (Сигурно пълна с чалга текстове!), а после -съжалителното..."Недорасло сърчице". Хай, да му се не види!!!
И... Сигурни да сте, че не знае кой е Христо Фотев (Видях горе- в коментарите!).
Дано да е изключение...
Б.
цитирай
4. garvana11 - кой знае
18.09.2013 04:40
всеки има право на мнение,всеки има различно виждане,няма как в тея времена някой да види нещо различно.за нея Ботев е матура,за нея Ботев е болка,но мило момиченце единствено болката ти показва че си човек,затова и Ботев е велик,не само за България,а и за световната литература.поезията не е само любов,да на теб ти харесва любовта,но това дава ли ти право да мразиш? настане вечер месец изгрее звезди обсипят свода небесен
гора зашуми вятър повее балкана пее хайдушка песен
ВИЖ ГО УСЕТИ ГО БЕЗ ЗНАЦИ И ЩЕ НАМЕРИШ 1 ПРИЧИНА КОЯТО ЩЕ ИЗТРИЕ ХИЛЯДИТЕ НА ТВОЕТО ПОКОЛЕНИЕ ДА МРАЗИ БОТЕВ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2863152
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930