Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2014 20:18 - Нация без образование и възпитание е обречена на забрава и изчезване...
Автор: qbylkovcvqt Категория: Изкуство   
Прочетен: 3756 Коментари: 2 Гласове:
14

Последна промяна: 19.02.2014 20:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Времето е в нас и ние сме във времето.
Всекиму ще се държи сметка за делата.
Дела трябват, а не думи.
Играем с живота на 7 милиона българи — трябва зряло да се постъпва.
И не забравяйте – Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

                                      Васил Левски



ТЪЖНИТЕ РАЗМИСЛИ НА ЕДИН УЧИТЕЛ

  •  
  • 1
  • 2
Публикувана на Сряда, 19 Февруари 2014 03:15 Написана от Красимир Бачков  

imageС всяка изминала година, все по-трудно се работи с учениците. Причините са много и голяма част от тях са в отдавна остарелия Закон за просвета, делегираните училищни бюджети и ниския брой подлежащи за обучение. Това обаче са фактори, които могат да се променят към добро по-бързо или бавно, в зависимост от управлението на държавата.

Притеснително е другото, което вече не зависи от нас и където са нанесени невъзвратими поражения – възпитанието, и оформянето модел на поведение у подрастващите, от страна на семейството! И тук искам да подчертая, че не визирам всички семейства, а само тези, в които чалгата е нанесла пораженията си. Не става въпрос за музиката, а за начина на живот, за начина на мислене или по-скоро за отсъствието на мисловна дейност, за сметка на повтарящи се първосигнални инстинкти и действия.

Когато в класа попаднат едно или повече деца, живели в семейства, където има липса на морал, нравствени и естетически критерии, където се признава единствено правото на по-силния и не важат никакви категории на цивилизацията, настъпва срив на дисциплината и учителя няма инструмент, с който да наложи спазване на училищния правилник и задължения на учениците. Децата отказват да признаят волята на учителя, защото у дома си те са слушали многократно, как родителите им са обиждали учителите и училището, със или без причина. Те започват да опонират на учителя, да се карат с него, да плачат или налагат своето, защото виждат, че са защитени, а той не е. В крайни случаи, те прибягват до измислици и лъжи, за да компрометират учителя, който си е позволил да въдвори ред и справедливост в класа. Децата знаят, че в каквато и ситуация да изпаднат, ще бъдат защитени от своите родители и дори порочната в момента образователна система, а потърпевши в крайна сметка ще се окажат учителите им. Това им дава кураж да вършат явни и скрити нарушения, да не изпълняват задълженията си и да се подиграват на учителите си. Изпаднал в проблемна ситуация учител, намерил насреща си две – три подкрепящи се, устати и невъзпитани деца, може да провали не само часа си, той може да провали кариерата, здравето и живота си! Изводът не е пресилен, защото има достатъчно примери за такива учители в България.

Учениците – чалгари, огледални отражения на своите родители, рушат дисциплината и устоите на образованието, като пречат и не допускат учителите да проповядват своята възпитателна дейност. В момента една голяма част от учителите, се ограничават единствено и само в преподаване на конкретния учебен материал по предмета. Превръщат се в преподаватели, защото да бъдат учители пречат образователната система, ръководството на определено училище, родителите и част от учениците. Така вместо ред и дисциплина, в училище се настаняват хаоса и анархията, придобиването на знания вече не е приоритет, а учителската професия с основание девалвира. Друг е въпросът, че не всички учители вече са на нужното ниво и като хора, и като преподаватели! А когато една нация няма добро образование и възпитание за децата си, по-бавно или по-бързо, тя е обречена на забрава и изчезване!

 





Тагове:   Левски,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kasnaprolet9999 - Много тъжно, но не е непоправимо, ...
19.02.2014 21:10
Много тъжно, но не е непоправимо, трябва подкрепа на държавата в по строги училишни правила за дисциплината. Когато бях ученичка муха да бръмнеше в час се чуваше. Поздрави!!
цитирай
2. iliada - Все по-трудно ще се работи, защото ...
20.02.2014 10:35
Все по-трудно ще се работи ,защото семейството го няма или е толкова зле ,че по-добре да го няма............
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2852221
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031