Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2013 18:42 - Я сега да видим...
Автор: qbylkovcvqt Категория: Поезия   
Прочетен: 3178 Коментари: 11 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Какво е Ботев за вас? 

Аз ще споделя своето мнение по-късно. Любопитно ми е Вашето мнение и отношение какво е... 


Тагове:   ботев,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Христо Ботев - гениален поет - революционер!
12.09.2013 19:14
За краткия си живот оставил такава дълбока следа след себе си - стихотворения, пропити от патриотизъм, и публицистика, която звучи и днес актуално. И отдал своя млад живот в името на свободата на Отечеството ни. Кой може да го направи днес това? Кой би се отказал от кариера, привилегии в името на България?
Любим поет и българин, чийто портрет ме е гледал от стената още от дете. Никога няма да забравя вечерите, посветени на него. Така и ние по - малките се учехме да рецитираме и пеем неговите стихове. Още чувам "Ти ли си,мале, тъй жално пела, ти ли се мене три годин клела, та скитник ходя злочеснен ази и срещам това, що душа мрази? " Ами неговата мисъл за държавата? „Само разумният и братският съюз между народите е в състояние да унищожи теглилата, сиромашията и паразитите на човеческият род и само тоя съюз е в състояние да въдвори истина свобода, братство, равенство и щастие на земното кълбо. Дордето народите бъдат разделени помежду си с машинациите на своите всевъзможни империи, конституции и републики и дордето тие, из сляпо едно низкопоклонничество към божиите помазаници, гледат един на други като на врагове, дотогава не ще да има щастие на земята, не ще да има бял ден за човекът. Правителството и привилегированите класове у секи един народ ще да мъчат и притесняват сиромахът, ще да поядат неговът труд ще да го държат в невежество, ще увеличават в квадрат и в куб неговите исторически глупости и в заключение на сичкото това ще да го изпровождат да бие и да изтребява брата си или да бъде бит и изтребен от него. Разбира се, че ако да би могли народите да разберат веднаж за сякога де лежат изворите на техните страдания, то тие тутакси се би убедили, че главните и единствените техни врагове са самите техни правителства и онзи клас паразити, които, за да могат да прекарват своят празен и вредителен живот, са станали душа и тяло с тираните и под покровителството на "законите" упражняват принципите на лъжата и на кражбата. Основата на сяко едно господарство е кражбата, лъжата и насилието. "Divide et impera" е била девизата на оная приснопаметна империя, която е станала идеал на сичките почти коронясани глави; "divide et impera" е и сегашната девиза на сяко едно господарство.
"Разделяй и владей!" Но кого? Ето главният вопрос, когото не разбират или не искат да разберат оние, на които е широко около шиите им и на които е почти сякога пълен стомахът. Разделяй народите, разделяй поданиците си, разделяй семействата, разделяй брат от брата, баща от сина и мъж от жена, и ти ще да бъдеш пълен господар над милиони живи същества и ще да плуваш в техните сълзи и кърви като сирене в масло. И наистина, в коя държава силните не държат слабите в ръцете си, богатите - бедните, а управителите - сичкият народ? Преминете сичките меридиани и успоредни кръгове и вижте ще можете ли да намерите изключение из това общо правило, а ние нека укажем мимоходом на един факт, който днес произхожда пред очите ни и на когото авторът е днешньото румънско правителство, и после вече да преминеме на самият си предмет.”
Нима България би била същата без Христо Ботев? Имам много причини да го обичам и обожествявам. Той вечно ще живее в сърцето ми, защото „тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”




цитирай
2. vestitelkata - Обичам Ботев, както и всички онзи, ...
12.09.2013 19:31
Обичам Ботев, както и всички онзи, които са си отдали живота за святата кауза да сме свободен народ. Към Ботев всеки българин би трябвало да чувства респект! Това е бил човек със свободен дух и идеали за които не само е говорел, но и се е борел те да станат реалност. За съжаление сега има много хора, които са силни на думи, но само до там! Не им стига достатъчно куража да се противопоставят на днешното положение. Нямаме достойни водачи! Мисля че ни трябват повече такива, като Ботев, непокорни и смели за да поведат народа отново, както самият той го е направил навремето.
цитирай
3. monna - Обикновено, когато чета нещо за Ботев винаги се дразня....
12.09.2013 20:16
....от предозираните ефектни изрази, станали клишета през годините, написани
от някакви персони, които дават тон и на подрастващите, като им внушават високопарни, патетики, а всъщност Ботев е един буен млад българин.
Животът е за смелите, които умеят да губят, които се изправят след като са
повалени и продължават напред, типичен пример за един смел мъж е и Ботев.
Той не може да търпи гаврите над бащиното му огнище, сърцето му "не трай" и
хваща пътя, на борбата за Свобода.
Интересното при него е, че поезията и публицистиката му отразяват точно живота му, а не са художествена измислица с лирически герои, както е при някои
поети, които са само ефектни, но фалшиви...
Коя луда глава може да напише, че ще направи ръцете си чукове, кожата си тъпан и главата си бомба и въпреки, че е убеден че ще си намери гроба " ще си найда и аз гроба" се хвърля в борбата.
Има и семейство, но и то остава на заден план -" после Отечеството".
Това вече е подвиг и осъзната саможертва, защото с цената на младия си
живот, той иска да събуди заспалия народ, с робска психика - пълзящ и на колене, да въстане "и кога въстане роба..."
Единици са в света такива личности като Ботев, които жертват живота си в името
на Свободата.
Може да се пише още за личността му, но смятам че 20-те стихотворения красноречиво говорят и за човека Ботев.
В поезията му най-голямо впечатление ми правят картините, които така художествено рисува. "Настане вечер, месец изгрее, звезди обсипят свода небесен...." или "лежи юнакът, а на небето слънцето ярко пече, вълкът му ближе лютата рана, а кръвта му тече ли тече..." ит.н.
Неповторимо и гениално написано, а са само 20 стихотворения, както и картините на Леонардо да Винчи са само 30, но също гениални.
Ние, като потомци на Ботев, би трябвало да сме достойни българи, а не фалшиви патриоти, които той заклеймява в стихотворението "Патриот"- "душа дава - за наука, за свобода, но не свойта душа братя, а душата на народа!...?
Край, няма вече символи.
Цитатите са по памет!!!.
цитирай
4. hristo27 - Я, виж тук, какво мнение има един "българин":
12.09.2013 20:18
10.09 13:01 - Ето примери за незаконни действия...

Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 32 Коментари: 5 Гласове: 0
Последна промяна: 11.09 20:02



" ... Завладяването на кораба Радецки от Ботев и четниците му; "

" Делото на Левски... "

"Как мислиш, дали според турските закони делото на Левски е законно?", последният коментар на "българина" ?!?



цитирай
5. anin - Според мен,
12.09.2013 21:05
Всички обичат смелите, героите, победителите....
Щом името му се помни и предава от поколение на поколение, значи той е такъв...
цитирай
6. kalin8 - Какво е Ботев за мен?
12.09.2013 21:19
И аз -като всички- съм се вглеждал в портрета му по класните стаи в училище... После- стиховете му... Разказите за онова, което е извършил до последния си час. Естествено е през годините всеки сам за себе си да отсее най- важното, главното, което Ботев е оставил в душата му... За мен - това са фейлетоните му, писани в един неподражаем стил, пълни с ирония, убийствено саркастични, понякога и с явна неприязън към хора, събития... Честно казано, те прилягат и до ден днешен към делата на съвременниците ни- към нас самите, включая и себе си. Често ми се случва да препрочитам тези редове...
Делото му... Казани са много думи, но аз знам, че човекът Христо Ботев е изпълнил онова, за което е писал Поетът Христо Ботев. Имал е Волята и Силата...
И най-вече Мъжеството! Не ще кажа, че такива хора няма и сега... Знам само, че там- по празниците- в подножието на паметника на Ботев, по т. нар. трибуни, точно такива хора липсват... Искам да кажа още само едно нещо: Познавам и много хора, носещи Огъня оставен от Поета Ботев и знам, че на тях може да се разчита. Винаги!
Б.
П.С. Поздравления за идеята!!!
цитирай
7. beautifulcreature - Здравейте!
12.09.2013 23:16
За мен Ботев е от онози хора, написали историята ни.
Пожалявам всичко най-добро на всички.

Лея
цитирай
8. hopfen - Доста ме затруднихте,
13.09.2013 11:09
- просто защото не знаех за кой футболен клуб става въпрос, "Ботев"-Пловдив или "Ботев"- Враца или пък някои от тия: "Ботев"- Ихтиман," Ботев"- Гълъбово, "Ботев"- Козлодуй, "Ботев"- Болярово...твърдо съм против футболни и други спортни отбори да носят името на нашите национални герои...
"На душа лежат спомени тежки,
злобна ги памет често повтаря,
в гърди ни любов, ни капка вяра,
нито надежда от сън мъртвешки
да можеш свестен човек събуди!"

.......Когато споменът за този наш колос изчезне, с него ще изчезне и последния свестен българин!
цитирай
9. freeoldmen - За мен най- важното, останало от Ботев
13.09.2013 14:15
е заветът към братята му и към всички нас:
силно да любят и мразят!
Да не бъдем каквито сме сега- бозави, хладнички, удобни за душманите си...
цитирай
10. lovertosimplicity - Здрасти значи!
13.09.2013 16:02
Провокаторка!

Ама и аз няма да остана назад от теб!
ЩЕ споделя чак когато ти споделиш!

Рей
цитирай
11. diamant1965 - "Борба" и "Моята ...
13.09.2013 18:50
"Борба" и "Моята молитва"! Дори и само тези стихове да беше написал, щях да го смятам за велик, надживял времето си поет! Не искам да пиша повече клишета, само ще кажа, че за мен Ботев е изключителна личност и невероятно талантлив и силен поет!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2860296
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930