Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2011 01:28 - Връх Ботев - Карловското пръскало - Карлово
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 8737 Коментари: 23 Гласове:
20

Последна промяна: 27.08.2011 11:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Пишейки за този дивен свят в самото сърце на Стара планина, наистина се замислих защо го правя - дали, за да опиша тази красота или е нещо друго... Познавам силата на словото, но безсилна се усещам опитвайки се да предам истинското въздействие и неповторимостта на гледките наоколо. Това е едно специфично, странно усещане за съпреживяване, за сливане с природата, сякаш се превръщаш в частица от нея. И далече от нея не би могъл да съществуваш, вечно ще кървиш, ще тлееш. Природата, земята е тази, която дава силата да живееш. Истински. Пълноценно. Писането за мен е по-скоро съпреживяване, стремеж към хармония с този земен рай. Изумена съм, че има хора, които дори не са чували за Райското пръскало. Не знаят, че изобщо в България има водопади. Погълнати от приливните вълни на живота, бързащи да не изпуснат натоварения му ритъм, изпускат нишката, изтръгват корена, който дава живителните сокове. 
            Пишейки за неповторимото усещане за Рай, когато си по тия места, се замислих - какво всъщност е Раят. 
               
                  8. И насади Господ Бог рай в Едем, на изток, и там настани човека, когото създаде.
                  9. И направи Господ Бог да израстат от земята всякакви дървеса, хубави наглед и добри за ядене, и дървото на живота посред рая, и дървото за познаване добро и зло.
                  10. От Едем изтичаше река, за да напоява рая, и подир се разклоняваше на четири реки.
                  ..................................
                  15. След това Господ Бог взе човека (когото създаде) и го посели в Едемската градина, да я обработва и да я пази.
                                                                    (Битие, глава II)
                  
            И така - Раят не е само красота, Раят е изобилие и безгрижие, Раят е всичко, което е нужно на човека да живее на воля. Но в Рая има и тайнство, има и вълшебство - в неговия център, в защитеното пространство, растат Дървото на познанието и Дървото на живота... Планината е вечно жива, тя диша и дава сила, но и изисква да бъде пазена - това е ролята на човека в природата. С удивление и възхищение установих, че наистина този край е естествен, девствен, непокътнат от така наречената цивилизация...
            В ранното утро, наслаждавайки се на високопланиското било и разкриващите се гледки на планински върхове и гори, с вечни снегове и гъста зеленина, потегляме от заслон Ботев към Карловското пръскало. Спускането надолу не е по-лесно от изкачването, заради което някои отказаха цигарите. Пътят е по течението на Стара река, която ще ни отведе до водопада. А панорамата, която пълни очите е с нищо несравнима. Юли подарява най-хубавото си време за планинарство. По синьото на небето плуват плътни облаци с най-причудливи форми. Докато крадем време за снимки и се стремим да запечатаме дълбоко в себе си тази красота, един изключително пъстър и любопитен скакалец удобно се е настанил на една от раниците и с удоволствие показва чудните си шарки. Държи се като истински фотомодел.
            Почти неусетно пред погледа се изправя в цялата си красота Карловското пръскало. Намираме се на около 1450 м. н. в., в подножието на връх Жълтец, откъм южната му страна. Водата пада от повече от 30 м. Всичко наоколо е потънало в зеленина, скалите са покрити с мъх и папрати и тази зеленина прозира през пръскащата жива вода на водопада. Наоколо е влажно и по скалите пробягват бебета  дъждовници, красиви са в жълточерните си окраски. 
            След почивка край водопада навлизаме във вековната девствена гора. Отправната точка е хижа Васил Левски, която би трябвало да е на около десетина минути път от тук. Гората е смесена - бяла ела и пробиващи небесата буки, смърч, габър, мъждрян. Много е зелено, навсякъде богата зеленина буквално извира. Скали и камъни покрити в тъмнозеления плюш на мъхове и гъсто обрасли места с папрат. Светлината си играе с короните на дърветата, бяга между стволовете им, разпилява се по ниските ели и храсти... Зеленото е в стотитици нюанси. Гората е приказна. Реката бяга по скалите и образува водоскоци, разговаря с весело бърболескане с шептящите листа, надвесени от височините някъде над нас. Малки водопадчета, обкичени със зеленина. Слънчеви лъчи, пробили короните на високите дървета като мощни прожектори, проникват между стволовете им. А може би това е въртящият се меч на оня херувим, оставен от Бога да пази Дървото на живота, скрито някъде в центъра на този рай. Това всъщност е резерватът Стара река, в който не случайно се говори за танц на цветовете. Повече от 45 вида растения са защитени, а 20 от тях могат да се видят само в България. Разбира се има защитени видове птици и бозайници (около 65 вида). Орлите са редките царствени обитатели. Видяхме  воден кос и много му се радвахме. Откъм Карлово някъде има табела - "От тук започва раят", но колкото и да е рай тук живеят и диви животни - вълци, кафяви мечки.  Срещнат е и риса, който се смята за напълно изчезнал още през 40-те години на миналия век. 
            Следваща спирка и нощувка - хижа Васил Левски, най-уютна и най-красива. Къщичка насред дивата гора. В тази гора ще бъде прекаран и следващия ден. Пътеката слиза успоредно на Стара река, която е все по-пълноводна надолу, разлива се по-нашироко между вековните дървета. А слънцето все така продължава да си играе със светлината, божествената светлина. Елите греят с изрязаните си фини иглички, светят под слънчевите лъчи. Вековните буки са протегнали клони и докосват лицето на светлината. Реката бяга между камъни и слънчеви зайчета. Диви гъби и паднали над реката дървета, покрити с мек зелен мъх. И сякаш всеки момент ще видиш накачулени по някое такова дърво онези малки мечета от картината на Шишкин: "Утро в сосновом лесу". За предпочитане е да не срещаш майка им... А реката, обляна в светлина ту забавя ход, образува вирчета и сякаш като видение край тях се появява образът на Альонушка на Васнецов. Приказно място. После водата хуква между тесни скалисти камъни, понесена в бързеите, тича надолу. И там някъде, край нея има тайнствено място, напомнящо, че това наистина е дива гора - гроб ограден от камъни и кръст, на който пише: "Тук почива Баба Меца Стръвница, 1950 г." Първоначално предизвика усмивка у мен, но после си помислих, че в този жест на човека към дивото животно се усеща респекта и уважението към това прекрасно, но диво място, съхранило и прелестта на приказките и техния и страшен и поучителен край... А реката продължава своя път по корито от цяла скала, чиито ръбове е успяла да изглади с годините. 
            Една от най-красивите гледки, почти в края на пътя, беше фнтастична картина - на място оградено от белостволи буки, където пада светлина, преминала през младите им листи и обагрила поляната в резеда, стоят две прегърнати дървета. Като живи са. Телата им са се обвили в страстна прегръдка завинаги, сякаш това беше някаква магия, постигнала двама разбунтували се млади, поискали вечно да останат заедно, като в онази песен на Пенчо Славейков - "Неразделни". Около тях танцуват ели. 
            После гората ни показва интересни лишеи, приличащи на малки тръбички, някакви видове папрати, мъхове и влаголюбиви растения в чудни багри. И след тази живописна картина - интересната, но малко тъжна гледка на сухата река от ръбести натрошени скали и камъни. 
            Последна спирка - хижа Хубавец. Винаги е малко тъжно когато едно пътешествие е към своя край. Остава само още един ден. Още един ден в горите Тилилейски, както би казал Елин Пелин, където мобилните телефони нямат обхват, където си сам  сред живата природа и тя говори за своята сила, където има правила, които си длъжен да спазваш, за да оцелееш и същевременно да запазиш и самата природа. 
            На следващото утро, когато слънцето докосва най-високите върхове и ги кара усмихвайки се да светят, раниците са стегнати, последен поглед към хижата, поздрав на изгряващото слънце с поглед към огряните скалисти върхове и пак на път. Теренът е стръмен. Реката се провира в скалите и образува водопадчета и водоскоци, от които трудно откъсваш очи. Някъде в скалите се застоява в красиви вирчета, после пак се отправя между канари и камъни - упорита река. Слънцето се е изкачило вече високо и надзърта в долчинките. Пътеката слиза все по-ниско и близо до Карлово. На места се издигат изсечени самотни скали. На една е израснал бор.

                                       На севере диком стоит одиноко
                                       На голой вершине сосна
                                       И дремлет качаясь, и снегом сыпучим
                                       Одета как ризой она.

И снится ей всё, что в пустыне далекой —
В том крае, где солнца восход,
Одна и грустна на утёсе горючем
Прекрасная пальма растёт.
                                                                    (М.Лермонтов)

            Присетих се за тези стихове на Лермонтов. Вероятно този самотен бор, който срещнахме, през зимата би сънувал точно този сън. И тогава бихме си говорили и за картината на Шишкин, "На севере диком...", но сега е лято...
             И ето, че не след дълго пред погледа се открива панорама към Карлово. Цялото градче се вижда от височината. Кратка почивка за съзерцаване на гледката към града преди да слезем в него, където ни очаква микробус, който ще ни отведе до Калофер, където колите отдавна скучаят. 
             Трудно е да си тръгнеш от Рая. Едва сега се замислих - какво ли им е било на Адам и Ева. Това е едно от местата, където човек винаги ще се завръща. Приказно е сега. А как ли изглежда когато царува есента и обагри с палитрата си гората... 
                     
                    





Гласувай:
21



1. minavamottuk - Не знам
27.08.2011 01:33
дали маршрута или разказът за него са по-красиви...радвам ти се...и ми се иска да съм по пътя...нямам такава група планинари набпизо да се присъединя...а бих...
цитирай
2. qbylkovcvqt - Имам предложение за връх Мусала от 1 ...
27.08.2011 01:39
Имам предложение за връх Мусала от 1 септември за около 4 дни, но нямам повече отпуска... :(
За това лято - до тук с приключенията.

Поздрав!
цитирай
3. vahisht - Ех, Балкана...
27.08.2011 02:18
Благодаря за "походчето" което ни предоставихте с този чудесен пътепис и приложения видео-материал.
Поздрав и от мен с това:
http://www.youtube.com/watch?v=KQPypvJnfno
цитирай
4. kalin8 - Прекрасен постинг!
27.08.2011 09:28
Пздравления и от мен!
Б.
цитирай
5. qbylkovcvqt - Висоцки! Чудесен поздрав! Благ...
27.08.2011 09:28
Висоцки! Чудесен поздрав! Благодаря.

Усмивки!
цитирай
6. qbylkovcvqt - Пздравления и от мен! Б. Привет! ...
27.08.2011 09:30
kalin8 написа:
Пздравления и от мен!
Б.


Привет! Благодаря. :)))
цитирай
7. lubara - Поздрави, gby !
27.08.2011 10:11
Чудесна Централна Стара планина, и аз я познавам!
цитирай
8. qbylkovcvqt - О, да! :) Минах и по твоите стъпки. Аз ...
27.08.2011 10:15
О, да! :) Минах и по твоите стъпки. Аз не мога да кажа, че я познавам. Има толкова пътечки неизвървяни. Не съм минавала откъм Амбарица или пък покрай Джендемската река... Определено е място където пак и пак ще се връщам.

Поздрав!
цитирай
9. lubara - Много поетични пътеписи, поздрави!
27.08.2011 10:32
Навсякъде е хубаво. И хижа Плевен, достъпна откъм Априлци, и хижа Ехо и Козята стена. Също Кадемлийското и Бабското пръскало, до хижа Триглав.
Хижа Тъжа и алпийският Мазалат.
И още, и още...
цитирай
10. ognena71 - Прекрасен постинг!
27.08.2011 11:29
Прекрасен постинг!
цитирай
11. qbylkovcvqt - Привет! Вдъхновен от приро...
27.08.2011 11:56
Привет!

Вдъхновен от природата и планината. :)
цитирай
12. megg - Без корени, загубващи нишката ...
27.08.2011 13:12
Загубваме себе си - като деца на природата, като Божия дъх, от който сме сътворени. Благодаря ти, Слава, че ни поведе към хубавата ни земя, към богато и образно слово!
Поздравления за постинга, чудесен е!
цитирай
13. анонимен - Наистина тая част от Стара планина е прекрасна.
27.08.2011 14:10
А ако тръгнеш от водопада над Карлово, е приказка, не знам ти откъде си започнала прехода.
цитирай
14. lakrima - Много любов лъха от думите ти.
27.08.2011 15:13
Благословена да си!
цитирай
15. sparotok - :)
27.08.2011 17:15
Все познати гледки, но на такава красота човек никога не се насища!

Поздрави!
цитирай
16. анонимен - Възхитителен постинг!
27.08.2011 22:16
Благодаря! Толкова се развълнувах! На хиляди километри от Рая, без реална възможност да отида до него в редките отпуски, поне се радвам на споделеното чуждо преживяване!
цитирай
17. qbylkovcvqt - Загубваме себе си - като деца на п...
28.08.2011 20:03
megg написа:
Загубваме себе си - като деца на природата, като Божия дъх, от който сме сътворени. Благодаря ти, Слава, че ни поведе към хубавата ни земя, към богато и образно слово!
Поздравления за постинга, чудесен е!


Като си помисля само, че това е всъщност само едно мъничко кътче от България. А тя била малка... Пък колко още дивни местенца има където още не съм била...
цитирай
18. qbylkovcvqt - А ако тръгнеш от водопада над Кар...
28.08.2011 20:08
poligor написа:
А ако тръгнеш от водопада над Карлово, е приказка, не знам ти откъде си започнала прехода.


По тия места всичко е приказка. Спира дъха. А прехода започнах от предните два постинга :) , един се оказа недостатъчен за цялото това пътешествие.
цитирай
19. qbylkovcvqt - Много любов лъха от думите ти. Бл...
28.08.2011 20:13
lakrima написа:
Много любов лъха от думите ти. Благословена да си!
ивителна

Благодаря за тези искрени думи! Успявам да съчетая градския живот с живота сред природата. Наистина обичам и имам нужда да се зареждам с живителна енергия от природата.
цитирай
20. qbylkovcvqt - Все познати гледки, но на такава ...
28.08.2011 20:15
sparotok написа:
Все познати гледки, но на такава красота човек никога не се насища!

Поздрави!


Абсолютно точно! Няма насита. Гледки, звуци, аромати... Вкус на гора, планина и зелено...

Привет!
цитирай
21. qbylkovcvqt - Благодаря! Толкова се развълну...
28.08.2011 20:19
анонимен написа:
Благодаря! Толкова се развълнувах! На хиляди километри от Рая, без реална възможност да отида до него в редките отпуски, поне се радвам на споделеното чуждо преживяване!


Искрено се надявам да е покълнало семенцето, което няма да дава мира, докато не видиш с очите си този рай, докато не чуеш водата в бързите планиски реки и шума на водопадите, докато не усетиш мириса на билки и треви... Искрено желая да имаш все пак възможността да пристъпиш в този рай :)
цитирай
22. анонимен - Interesting, thanks
12.09.2011 03:57
Hello there , I do imagine this can be a great web site. I stumbled on it on Yahoo , i'll arrive again the moment once again. Income and liberty will be the greatest method to adjust, could you be wealthy and assist others.
цитирай
23. анонимен - AroundOfTheWorld.ru - Тайны планеты, необычные вещи, интересные события, мир вокруг нас, интересные факты
08.12.2011 18:27
<img>http://aroundoftheworld.ru/wp-content/uploads/2011/12/ibiza3.jpg</img>

Земля – это планета невероятной красоты, где каждый уголок по-своему прекрасен и таинственен, будь то созданное природой место или построенный человеком мегаполис. Места, которые непременно стоит увидеть, можно перечислять очень долго. Но кроме мест есть в мире и множество интересных событий, традиций и просто фактов, благодаря которым хочется посетить именно эту страну, город, поселение или местность.
Блог «С миру по нитке» посвящен именно таким удивительным местам.


<a href=http://aroundoftheworld.ru/japan/prazdnik-fonarejj-v-yaponii.html>японские праздники фотографии</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/england/avtobusy.html>английский автобус</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/ves-mir/koka-kola-napitok-molodezhi.html>кока кола фото</a>

<a href=http://aroundoftheworld.ru/ves-mir/koka-kola-napitok-molodezhi.html>грузовик из рекламы кока колы</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2859862
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930