Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2012 23:15 - През долината на Беговица към връх Каменица
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 12650 Коментари: 16 Гласове:
23

Последна промяна: 03.09.2012 17:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Планино, Перин планино, фного си Перин иубава! 
И зиме Перин и лете, и зиме Перин и лете. 

Лете си пъна с овчаре, а зиме Перин, с дърваре. 
Под твойте сенчи дебели юнаци, подслонь намират. 
 Планино, Перин планино, фного си Перин иубава!



                    Няма нищо по-хубаво от изгрева и от срещата със слънцето всяка ранна утрин. Едва отворило очи то отмества морските вълни от хоризонта, протяга сънено лъчи и с пълни бузи раздухва бялата морска пяна. После изкъпало червенорозоволилавото си лице в морето бавно започва да се издига... За да надникне в планината обаче първо трябва да изкачи високите и върхове, да изкатери вековните мури и стройните смърчове и едва тогава да залее с огромната си усмивка гората. Преди всичко това, там където межу върховете на смърчовете се вижда небето, се появява зората като бледо сияние в цветовете на дъга.
            Изгрявайки над морето, слънцето няколко пъти променя цвета на водите му като в онази вълшебна приказка... Но ето че и тъмната до преди малко гора сега е като позлатена. Магията на слънцето действа и в планината. Зеленото се превръща в блестяща резеда. 
            Хващаме пътеката зад хижата и се движим на изток, следвайки жълтата маркировка, която върви успоредно със синя. Тя ще ни отведе покрай връх Каменица до Тевно езеро. Отначало вървим през гората. Още е около седем сутринта и слънцето не е надникнало в гората, хладно и сумрачно е. Съвсем скоро излизаме на прелестна полянка с чешма, дървена маса и пейки, място за огън, палатка, чиито обитатели тъкмо се пробуждаха, за да им кажем "Добро утро!" :). И слънцето вече залива утрото в светлина. Посядаме за кратко и после по дървеното мостче (
Даков мост) пресичаме Беговица, досега сме се движили срещу течението и отдясно, сега преминаваме от другата страна и пътеката тръгва нагоре постепенно, отдалечавайки се от реката. 
 
image

                    Някъде слънчевата светлина вече е запалила игличките на високите дървета, а други се крият в сенките, недоспали си още.     

image

                   Слънцето вече почти е достигнало върховете на дърветата и надзърта измежду клонките им. 

image

                    Тържествено се появява над иглолистната гора и блесва в лицата ни.

image

                    И дървесата хукват нагоре след слънцето.

image

                    Постепенно гората се отдръпва и вървим по открита местност, много зелена и живописна, простряла се между билата на пиринските върхове. Пътеката бавно се катери нагоре над поречието на Беговица. Преминаваме през каменисти възвишения, които се редуват със зелени пътеки, усремени нагоре и все нагоре.
           Когато набираме височина, от вековните гори вдясно се чува писък на граблива птица. Мислехме, че е орел, но беше по-малка. Скоро я видяхме да се вие в небето над нас - сокол или ветрушка. Хубаво е усещането да си част от дивата природа. Пак съм задъхана от изкачването, но усещам как пиринският въздух преминава през дробовете ми и насища тялото с енергия. 
 

image

                 Наоколо е приказно. Алпийски картини - пътеката, която на места се изкачва между морени, потънали в дъхав здравец, реката, която се вие някъде долу, останала в ниското, вдясно от нас и високите гранитни върхове на Пирин, подредени във непрекъсната верига оттатък реката. Насред зелените грамади на дърветата се лее водопад, а някъде зад него живописно се издига връх Бегова капа, Зъбът, циркуса на Куклите... 


image

                 Тук някъде при връх Бегова капа жълтата  маркировка се отдели, тя води към Беговишко езеро, после между връх Зъбът и Куклите, след това продължава до хижа Пирин. Маршрутът е дългичък. Ние обаче сме към Тевно езеро и за нас продължава жълтосиня маркировка. Трябва да се поизкатерим още малко.   

image

                      Връх Бегова капа (2 476м) се отделя от връх Зъбът (2 688м) от страничното Каменишко било в северозападна посока. Склоновете на върха се спускат стръмно и дори отвесно на места към долината на река Беговица. Гледката е много внушителна, засега само ще погледаме... ;) 
image

                     На югозапад малки седловини свързват върховете Зъбът и Куклите (2 686м) и до тук е най-високата част на основното било (над 2500 м) и неговият алпийски характер. 

image
             
image

image

                    Поглед назад към пътеката и продължаваме отново още нагоре. 

image

                    Вечнозелените гори на Пирин. Създават усещане за живот и вечност.

image

                   Долината на Беговица, по която продължаваме, като не можем да се наситим на околните гледки и картини. 

image

image

image

image

                   Яловарника (2765 м), втори по височина в тази част на Пирин, след Кменица. Красивите изсечени гранити се врязват в небето. Слънцето с прожектор от лъчи извиква сякаш на сцената този красив гигант. Игра на светлината.

image

                    Пътеката продължава да се изкачва. Тя въърви почти успоредно на Беговишки рид, който остава вляво от нас и  отделя долината на Беговица от долината на Мозговица. 

image

                        Облаците днес носят прохлада и изнасят странен спектакъл или по-скоро сякаш боговете ни наблюдават през тях.

image

                     Хижа Беговица е останала някъде далече назад в сянката на гората. Забелязва се там някъде като малка бяла точица.

image

                    Вляво от нас, вървейки по пътеката, сме оминали малко езерце. Забелязваме го едва когато се обръщаме назад. 

image

                      А пред нас се очертава най-високата част на Каменишкия дял на Пирин. На север от Яловарника по билото са се подредили страховити скали-стражи, през които е трудно да се премине към Каменица. Но за окото гледката е величествена, макар и страховита.  


image

                  Малко преди пътеката да свие наляво се чува свирепият лай на кучета. Тези, които избързаха пред нас са попаднали отново на планинските пазачи. 
image

                  Почти сме изкачили вече превала, но гледката към долината на Беговица е толкова красива, че непрекъснато привлича погледа. Ту към живописните фигури, очертани от клек между сухи каменопади по скалистите и стръмни скали отсреща, ту към виещата се сред зеленина река ниско долу. 

image

image

image

image

                    В храсталака над реката черно петно привлича нечии погледи, настъпва кратко оживление, но не... не е мечка... черна крава с теленцето си...

image

image

image

                    Днес отново страшилищата са огромните кучета пазачи. Този път бяха две и доста настървено налитаха срещу минаващите край стадото туристи. Изглеждаха гладни и затова и по-страшни, като не можеха да отклонят туристите от пътя им, те подгонваха кравите по надалече от пътеката... 

image

                    Зелено закътано местенце с много трева и вода. Ще трябва да се спуснем надолу, да минем покрай кравите и да се изкачим на рида, откъдето вече се вижда и Каменица. 

image

image

                   Вече сме на превала, от където се открива нова гледка, към долината на река Мозговица. 

image

                     И в двете посоки панорамата е приказна. Тук е мястото за отдих преди да се спуснем към Каменица и Тевно езеро.
             Между скалите открих 
Алпийска роза, наричана още нежит (Jovibarba heuffelii) - Хойфелиев нежит и е от род Jovibarba. 

image

                    Пътечката, по която дойдохме, а зад нея Зъбът, Куклите, Голена... 



image

                  И цъфналите алпийски рози. Мисля, че ги видях само на още едно място -  под връх Джангал, край Самодивските езера... 


image

image

image

image
 
                     Беговишки рид продължава към Каменица, :) нооо няма да вървим по билото, ще слезем по пътеката, която се спуска надолу към Мозговица и подсича върха покрай Каменишка кукла. 


image

                   И долината на Мозговица е приказнозелена, с много спускащи се потоци студена прозрачна вода. Точно на това вълшебно място се разделят пътеките за хижа Демяница и заслон Тевно езеро. Синята маркировка води към Демяница, а ние продължаваме по жълтата. 


image

                    Не след дълго се намираме на обширно поле затрупано с морени. Да. Скоро не бяхме подскачали по камъните. Каменишка кукла (2 690м) се заобикаля по пътека между камъните на места доста стръмна. Над главите ни се извисяват внушителни скални маси от тъмен гранит. Скалите са образували чудни форми, врязани в гранита, гледката е поразяваща, но и страховита :) в стремежа да пазиш равновесие и да поглеждаш нагоре. Жестоко е! Много красиво! 

image

image

                     Каменица напълно оправдава своето име. 


image

image

image

                    Докато вървим в камънака, играем на думи. Тази игра започнахме още по пътеката към Вихрен. Вярно, че изисква мислене, но отвлича много ефикасно вниманието от каменистата пътека. Дори тези, които не участват се увличат и започват да измислят думи. Оказа се, че ужасно много думи завършват на "а", но пък и се намират още толкова да започнат с "а"... Играта започнахме заради седемгодишния Дамян, но в нея се увлякоха и батковците, че и ние дето... ни понаболяваха крката... Така неусетно изминавахме трудните участъци от пътя. А езикът ни,... бе много думи има в него... и големи и по-мънички!... Големи като "Перун" и малки, като най-малките сиви птички, поскачащи край езерата... 


image

image


image

image

                     Срещу нас вече се виждат карлингите Кралев двор и Момин двор. Значи и Тевно езеро е наблизо. 


image

                  Върховете на Момин двор и Валявишки чукар. 


image

                  Валявишки чукар с изписаните фигури от клек по снагата...


image

                   И пак Каменишка кукла преди да тръгнем къмТевно езеро. 

image


image

                    И Каменица в близката далечина. 



image

image

                    След още недълго изкачване пред нас се разкрива Каменица (2 822м), пети връх по височина в Пирин. Изправя се в цялата си красота. С чудно изрязаните гранити и неразтопения сняг през август...
image

http://mountain.bajhui.org/pictures/Planino_Perin_planino.mp3




Тагове:   България,


Гласувай:
25



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 4aiotgluhar4e - Чудно! Докато прочета предишната част от пътеписа, се появи нова :)
02.09.2012 23:37
И аз много обичам Пирин и смятам, че не може да се сравни с никоя друга планина. Като деца ни водеха на почивка в една местност над Сандански и от там щъкахме из цялата планина. От тогава кътам една алпийска роза в саксия.

Благодаря за хубавата разходка!
цитирай
2. qbylkovcvqt - :) Привет! Аз от дете щъкам из ...
03.09.2012 00:25
:) Привет!

Аз от дете щъкам из Стара планина, никога до този момент не бях идвала в Пирин. Царствена планина! Сурова. С нищо несравнима.

А алпийска роза от години расте на село върху керемидите на дувара в единия край на градината, от баба ми е останала и не знам тя от къде я е прихванала. Тя е непретенциозно растение, използва се като билка.

Поздрав!
цитирай
3. grigors - Много красиво!!!!
03.09.2012 09:16
Хубава седмица!:)))
цитирай
4. idealist - Благодаря
03.09.2012 12:06
за красивата екскурзия и интересните коментари! :)
Интересно ми е кой пък е гласувал с минус? Като не му се гледа и чете - да не гледа. Но защо минус? Но - хора всякакви :)
цитирай
5. qbylkovcvqt - Хубава седмица!:))) Усмих...
03.09.2012 16:01
grigors написа:
Хубава седмица!:)))


Усмихната седмица и на теб!!! :)
цитирай
6. qbylkovcvqt - за красивата екскурзия и интере...
03.09.2012 16:04
idealist написа:
за красивата екскурзия и интересните коментари! :)
Интересно ми е кой пък е гласувал с минус? Като не му се гледа и чете - да не гледа. Но защо минус? Но - хора всякакви :)


:) Привет! Реалното докосване до живата природа е още по-хубаво.
А що се отнася до минусите - много хубаво не е на хубаво - трябва да има и минуси... Все пак ... не може всички да сме идеални, нали. :))))) ;)
цитирай
7. anwel - Ябълка ли си, цвят ли си, но си много хубава душа!
03.09.2012 21:13
така силно и емоционално пишеш за Пирин въпреки проблемите на нетренирания в дълги преходи турист! От първата част на пътеписите ти за Пирин от това лято ,останах с впечатлението , ча сега откриваш Пирин. Убеден съм, че тази планина ще остане в сърцето ти завинаги! /Скромничко ще допълня - както е с мен/
Маршрутите, по които минавате из Пирин, съм ги преминавал многократно и всеки път с огромно удоволствие и душевен заряд след това! Тази планина е с невероятно въздействие ! След третия пътепис- огромна благодарност за удоволствието да " пренесеш" мислите ми и душата по познатите и ненагледни пирински пътеки!
Очаквам и още поне един пътепис, защото в този стигнахте до сърцето на планината, до най-голямия кръстопът на пътеките в Пирин - Тевно езеро и сега трябва в някаква посока да слезете! може би през Попово езеро и Безбог? Да видим дали ще позная :-)) Но и това има два варианта! Чакм новата порция пирински емоции!
цитирай
8. qbylkovcvqt - Ами! Те твоите въпроси - всичките са ...
04.09.2012 00:40
Ами! Те твоите въпроси - всичките са реторични. ;)
За пръв път съм в Пирин наистина. Докато човек се бори с Вятърните мелници, често пропуска собствения си живот...
цитирай
9. hristo27 - Благодаря за чудесната разходка!
04.09.2012 09:40
Благодаря за чудесната разходка!
цитирай
10. qbylkovcvqt - :) Невиртуалната е по-хубава. . . ...
04.09.2012 09:49
:) Невиртуалната е по-хубава...

Усмивки!
цитирай
11. анонимен - Красота! Обичам Пирин!
04.09.2012 11:24
Хубава разходка и снимки ;)
цитирай
12. hristo27 - :) Невиртуалната е по-хубава. . . ...
04.09.2012 11:37
qbylkovcvqt написа:
:) Невиртуалната е по-хубава...

Усмивки!


Тогава другия път се обаждай като тръгваш. :)
цитирай
13. qbylkovcvqt - Хубава разходка и снимки ;) :) И ...
05.09.2012 22:51
gogi6666 написа:
Хубава разходка и снимки ;)


:) И аз обичам Пирин. И не само.
цитирай
14. qbylkovcvqt - :) Невиртуалната е по-хубава. . . ...
05.09.2012 22:52
hristo27 написа:
qbylkovcvqt написа:
:) Невиртуалната е по-хубава...

Усмивки!


Тогава другия път се обаждай като тръгваш. :)


:))) Непременно.
цитирай
15. planinitenabulgaria - Имам спомен от вр. Куклите:
09.09.2012 20:29
Обядвахме там с жена ми през 1974 г. Това бе сватбеното ни пътешествие, което обхвана Рила и Пирин, като за един месец изнихме 380 км. по двете плранини, включително и по централните им била. Бяхме седнали на морените на вр. Зъба, защото камъните имитират и маси и столове. Но стана земетръс и камъните се разскърцаха. Набързо се изнесохме на тревата.
Като слязохме от планината стана ясно, че ще имаме бебе...
цитирай
16. qbylkovcvqt - :) Това направо си е сюжет за разказ. ...
09.09.2012 22:54
:) Това направо си е сюжет за разказ.
Било е невероятно сватбено пътешествие.

Усмивки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2860214
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930