Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2013 11:19 - Есен в Ловеч - градът на люляците
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 14445 Коментари: 22 Гласове:
22

Последна промяна: 22.01.2013 16:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Когато си отиде лятото и дойде есента, една покруса и тъга превзема душата, една безкрайна носталгия по зеленото и ярко оранжево червеното на лятото... Лятото е горещата люлка на радостта и когато се откъсне първият есенен лист с него се откъсва и лятото от нас... 
             Но сега, когато навън е студено и земята се е притаила под белия юрган на зимата, когато танцуват кристалчета вледенен смях във въздуха и се забиват студено в мислите, сега есента изглежда прелестна и топла, уютна някак с богатството си от цветове и нюанси, в които можеш да избягаш от неизменното бяло на зимата. 


image

                   Ловеч - дъхавият град на люляците, на китната и неумираща пролет... Ловеч през есента, когато люляците спят и сега мирише на есенна палитра и окото е погълнато от топли, ласкави цветове, когато красотата му е жива и омагьосваща, въпреки спящите люляци... 

image

                    Градът е не само един от най-красивите български градове, но и е с богата и древна история. Разположен е на бреговете на река Осъм. Мястото не е избрано случайно. Нашите древни предци много внимателно са подбирали своите обиталища, които да превърнат в свой дом. Ловеч е на стратегическо и защитено място близо до реката и обграден от високи, непристъпни скали. Намира се на границата между планината и равнината - в последните гънки на полите на Стара планина, там където Осъм се измъква от Балкана, за да поеме бавно и спокойно през Дунавската равнина. 
            Има спор относно значението на името Ловеч. Някои смятат, че идва от думата "лов" и означава "град на ловци". Думата лов обаче идва от думата "дивеч", която няма нищо общо с "Ловеч"... За мен е по-приемлива и по-логична тезата на д-р Стефан Младенов, който свързва значението с думата "река" - "град на реката" или "речен град"... Всъщност най-древното познато име на града е тракийското Мелта, а реката се е наричала Азамус. 
            В скалите в близост до града има много пещери, в които са открити следи от постоянното живеене на хора още от времето на старокаменната, новокаменната, бронзовата и желязната ера. Свидетелства за първото селище на това място са от град Мелта, който се е разпростирал върху територията на днешния квартал "Вароша". Първите жители на територията на Ловеч са траките и оставените от тях следи са от IV- III в. пр. Хр., а Мелта е столица на тракийското племе мелди. При археологически разкопки са разкрити части от жилище, изградено от камък и глина, множество фрагменти от сива тракийска керамика и дръжка от родоска амфора с печат. На печата е изписано името "април" - месецът, когато е налято виното в тази амфора. 


image

                    През I в. земите на траките са завладяни от римляните. Създава се провинция Мизия и Ловеч е включен в нейните граници. Започват да се строят крепости, пътни станции и стражеви пунктове. През III в. е издадена римската карта Табула Пеутингериана. На тази карта са нанесени пътните станции и квартирите за пренощуване на римските императори. В нея е отбелязана и пътната станция Президиум, за която Константин Иречек и проф. Атанас Иширков смятат, че е днешният Ловеч. Тази станция се е намирала на един от стратегическите пътища в империята, който свързва най-краткото разстояние от Пловдив до Дунава. 

image

                    В ранновизантийската епоха V-VII в. градът все още го има, но е изнесен на хълма, за да бъде по-добре защитен. На най-високата част на хълма е изграден храм през V-VI в., църквата е от типа на трикорабните базилики с купол. Тази църква е единствена в България според особеностите в плана и пространственото оформление. Във Византийската империя има само още две такива църкви - "Кехрие джами" в Константинопол и "Успение" в Никея.

image

                 Предполага се, че градът запустява след разрушаването на селището от ранновизантийската епоха. Българската крепост е построена през IX - X в. и е разположена на двете най-горни тераси на хълма. По най-долната трета тераса, по склоновете на хълма и покрай реката се ширват жилищните квартали. 
 
image

                       Петък късен следобед е. Градът е тих и спокоен. Почти не се виждат хора. Наоколо всичко е покрито с есенна златна шума. Реката тече успокоена след лудия планински бяг. 

image

                    Хотелът ни е на левия бряг на реката. Пресичаме моста, който е почти точно срещу него, а пред нас се разкрива панорамата на града. Като на длан.     

image

                   Минаваме през центъра и погледът е привлечен от красиво подредените къщи на Вароша. Сега се кипрят сред богати есенни одежди и гледат с будни ококорени очи. 

image

                     Вароша е културно-исторически резерват. В него има около 200 къщи-паметници, в които са живели Апостола на свободата, неговите съратници Иван Драсов, Мартин Поплуканов, Тодор Кирков. Къщите са масивни, красиви, потапят в своя свят... Окото сякаш потъва в пъстрия и някак тъжен живот на българина. Тук е и галерията на Димитър Казаков - Нерон. Казват за него, че е особняк. На мен ми харесва начина, по който вплита фолколорни мотиви в творбите си. Не случайно негови картини се пазят в националния фонд за съвременно изкуство в Лувъра, в музея "А.С.Пушкин", Москва и в Императорската колекция в Токио. ... сега се замислям и ми става тъжно - НЕ ПОЗНАВАМЕ собственото си културно богатство, което ГОЛЕМИТЕ оценяват високо... прекланяме се пред бездуховното, пред чалга културата,... пред комерсиалното... Изграждаме фалшив модел за подражание за децата си... 

image

                    Есента е пълновластна господарка тук. Лъчите на мекото следобедно слънце се гонят в златните прически на дърветата. И старите къщи сякаш греят в усмивка от тази детинска игра.

image

                    По балкони и чардаци още цъфтят хубави български китки. Есента ласкаво се радва на мушката, бонки и рози... още не ги е попарила със своите слани...         
image

                    Къщите са се сгушили между огромни орехи и липи, кичести чемшири и спящи люляци.

image

                    Особена прелест носят старите ловчанлийски къщи. От тях се усеща възрожденското, сякаш крият в себе си нещо недоизказано. Строени са около 70-те години на XIX век. Почти всички са двукатни, нямат дюкяни, които са характерни за този период от Възраждането. Дюкяните са били изнесени, както и цялата търговска и занаятчийска дейност на покрития мост над Осъм.           

image

                   Старите къщи продължават своя живот. Много от тях са обитаеми. По каменните дувари пълзят диви лози, богата растителност кити красивите сгради и градинки. 


image

                    Вървим по тесни калдъръмени улички покрай тежки дървени порти, също обрасли в диви лози. Уличките често нямат изход и са обградени от високи дувари. 


image

                    Две от църквите на града се намират в този стар квартал. Най-старата църква е храмът " Света Неделя", строена през 1535г. По време на османското владичество този храм е служил като катедрална църква. Църквата пази богата сбирка от старопечатни книги. 
                    Втората църква "Успение Богородично" е построена през 1784г. , но изгаря по време на гръцката завера. През 1834, е възстановена, притежава икони от XVIII и  XIX век, а също и ценни старопечатни книги. 

image

                   В резервата "Вароша" най-интересното място е Етнографският комплекс с "Драсовата" и "Рашовата" възрожденски къщи. "Драсовата къща" е от първата половина на XIX в. Тук може да се види уредбата на заможно търговско семейство. Странно, но и твърде обичайно за онова време се смесват ориенталското с европейското. Къщата разкрива начина на живот на заможния търговец. Има богата наредба и заедно с традиционното, могат да се видят и красиви вещи и предмети донесени от далечни пътувания. Интересно е да се види едновремешният джамал - вградена в стената печка, която се пали от едната стая, а топли и съседната. В къщата съжителстват малките трикраки столчета с изящните виенски столове и мебели, подредени до миндери, покрити с шарени черги... Интересно е да се види и руският самовар, и пъстрата кутийка от "Какао-Милка", дошла до Ловеч от Австрия, и немския порцелан по лавиците.
           "Рашовата къща" (1835г.) пък  разкрива бита и културата на интелигенцията от 30-40-те години на XIX век. В тази къща почти изцяло се е наложил европейският стил. Джамалът е в коридора, а в кухнята софрата е заменена с висока маса и трикраките столчета с европейски столове. Съдовете са порцеланови. 


image

                     Вървим по калдаръмените улички, а есента непрекъснато развява поли около нас. Мирише на шума. А душата се изпълва с цветове. От златно... 

image

                  ... до наситено тъмно червено... 

image

                     Апостола на свободата. Изкачвайки се към паметника, така погледнат отдолу нагоре, изглежда още по недостижим. 

                                               ...и твой един син, Българийо,                               ................със страшна сила.
image

                     Като ярките пламъчета на кървавочервените шипки парят думите на Дякона... Има жесток философски смисъл във всяка една изказана и запазена негова мисъл. Има вечни, неувяхващи и непопарени от есента ИСТИНИ, завещани от загриженото му сърце, които днес малцина са поискали да узнаят, разберат и усетят колко АКТУАЛНИ остават във времето ни днешно... 

                     Не се полъгвайте, че тези които държат парите държат и бъдещето ви,   защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате
                                                                                                       Васил Левски 

image

                     Вече панорамата се открива от височината, от която се рее погледът на Левски към града, който сега е под цялата власт на чаровницата Есен. 

image

                    От височината се разкрива и красива гледка към околните скали и пещерите в тях, към цветните есенни петна в картината на Есента, цапнати тук-там върху храсти и растения, израсли върху самите скали... 

image

                    Това е най-големият и внушителен паметник на Левски в България. Той мери ръст единствено и само с ДУХА на ЧОВЕКА, в чест на когото е издигнат. Ловеч е признателен град. Той пази светините си и ги почита. И ако костите на най-великата личност на България бяха разпилени от "българи", то ловчанлии се извисяват високо над помията и ще пребъдат във времето, защото "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме." 

                         
 Кажи им, майко, да помнят,
                                да помнят, мене да търсят:
                                бяло ми месо по скали,
                                по скали и по орляци,
                                черни ми кърви в земята,
                                 земята, майко, черната!   


                                                                 
Христо Ботев          

image

                  Имах намерение да пиша за един есенен ден в Ловеч - градът на люляците. За да имат тежест думите се порових в нета за факти от историята на града, географията, за хората на този стар и носещ пролет в душата си град. Трябваше в един постинг да разкажа за усещанията от една прекрасна есенна разходка. И потапяйки се в дебрите на словото все повече осъзнавах, че ще е трудно, непосилно е да се разкаже толкова кратичко за град с толкова богато минало и традиции. Емблематичен за България. И, сигурна съм, абсолютно непознат за много от нас...
            Затова... ще отделя още поне две заслужени странички. :) 

   





Гласувай:
22



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - много обширно и стийностно...
19.01.2013 11:39
великолепно представяване на този красив град...
където все още не съм била, за жалост...
благодаря ти, за красивата разходка
с удоволствие бях с теб...
цитирай
2. qbylkovcvqt - :) Била съм много пъти в Ловеч. В този ...
19.01.2013 12:36
:) Била съм много пъти в Ловеч. В този град цари една особена атмосфера на спокойствие, сякаш мъдростта е преляла в дълголетие...
цитирай
3. hristo27 - И аз с нетърпение чакам да цъфнат ...
19.01.2013 14:21
И аз с нетърпение чакам да цъфнат люляците. Не само в Ловеч.
цитирай
4. qbylkovcvqt - Нали. Аромат и жужене на пчели. . . ...
19.01.2013 15:04
Нали. Аромат и жужене на пчели...

Усмивки!
цитирай
5. анонимен - Всяка година по 2-3 пъти
19.01.2013 18:11
ходя, винаги му се възхищавам.
цитирай
6. qbylkovcvqt - :) Има притегателна сила и някаква ...
19.01.2013 18:51
:) Има притегателна сила и някаква енергия, с която зарежда.

Усмивки!
цитирай
7. jabalka - Благодаря ти qbylkovcvqt !
19.01.2013 19:04
Израснала съм съвсем наблизо...!
Как да опиша този край - само ще напиша , че когато съм там - оживявам - когато ме няма там,го сънувам!
цитирай
8. tota - Поздрави, Славе!
19.01.2013 20:01
Така по този начин трябва да разказваме за България и за градовете и селата й. Ловеч, наистина е емблематичен град. Имам стара снимка на покрития мост, трябва да я потърся и намери място тук в блог пространството.

Хубава вечер!
цитирай
9. qbylkovcvqt - Израснала съм съвсем наблизо. . . ...
19.01.2013 21:28
jabalka написа:
Израснала съм съвсем наблизо...!
Как да опиша този край - само ще напиша , че когато съм там - оживявам - когато ме няма там,го сънувам!


Родният край има непреодолима притегателна сила...

Усмивки!
цитирай
10. qbylkovcvqt - Така по този начин трябва да разк...
19.01.2013 21:32
tota написа:
Така по този начин трябва да разказваме за България и за градовете и селата й. Ловеч, наистина е емблематичен град. Имам стара снимка на покрития мост, трябва да я потърся и намери място тук в блог пространството.

Хубава вечер!


Привет, Ати!

... Мостът. Оставих го за следващия постинг.
А градовете ни са древни. Не на случайни места са се заселвали дедите ни. Те, за разлика от нас, са живеели в хармония със земята и природата, можели са да усетят местата с необичайна енергия и там да изградят поселищата и домовете си...
цитирай
11. анонимен - Прекрасна виртуална разходка, неповторимо преживяване, породено от
19.01.2013 22:33
присъствието на тези свидни за българското сърце герои... Благодаря за красивия, силен постинг, qbylkovcvqt ! ;)
цитирай
12. qbylkovcvqt - :) Трябва ми малко време, за да по...
20.01.2013 09:42
:) Трябва ми малко време, за да покажа още от красотата на този град. Не обичам да хвърлям думите си на вятъра, всяка дума има душа и трябва да е на мястото си...

Усмивки!
цитирай
13. bufonchu - реката
20.01.2013 10:53
Asamus в превод е буйна непокорна река
цитирай
14. qbylkovcvqt - :) Да. И над такава река е трудно да се ...
20.01.2013 11:07
:) Да. И над такава река е трудно да се построи мост...

Благодаря за допълнението. :)
цитирай
15. bufonchu - мостове
21.01.2013 22:32
И скалния релеф затруднява -имахме 7 моста -уви сега са шест :)
цитирай
16. qbylkovcvqt - Цели шест!. . . в Русе е само един. ;)
22.01.2013 07:10
Цели шест!

... в Русе е само един. ;)
цитирай
17. bufonchu - Asamus
22.01.2013 12:30
http://www.youtube.com/watch?v=gzr4sRRsczs
цитирай
18. qbylkovcvqt - :) Елисавета Багряна го е казала ...
22.01.2013 16:41
:) Елисавета Багряна го е казала най-точно:

Можеш ли да спреш ти Бистрица, дето иде пролет яростна,
разтрошава ледовете си, на мостовете подпорите
и излиза от коритото и завлича, мътна, пакостна -
къщиците и градинките, и добитъка на хората -
в родния ми град?

...

Как ще спреш ти мене - волната, скитницата, непокорната -
родната сестра на вятъра, на водата и на виното,
за която е примамица непостижното, просторното,
дето все сънува пътища - недостигнати, неминати, -
мене как ще спреш?
цитирай
19. bufonchu - стихията
22.01.2013 20:42
Природата не прощава...
Рано или късно си взема вересиите с лихвата !
цитирай
20. bufonchu - до jiv93
23.01.2013 15:44
Съжалявам че сте останали с подобно невярно впечатление към нас живущите в този град. Ние сме българи толкова и такива каквито са се раждали и по времето на Дякона. Има ни и още ни има . Това ,че не сте усетили духа и чувството на живеещите в този град говори много-така както аз не бих си позволил да напиша дори на латиница името на град използвайки цифра. А до Паметника на Дякона кръст няма... Това е Меч забит в майката Земя. А името на първия български космонавт на България нека трябва да се знае ,че е Георги Какалов . Следващия път когато гостувате в родния ми град се надявам да усетите правилно живущите тука и ако усетите в нас Гордост-то тя е от Историята Ни ,а не от снобизъм.
цитирай
21. qbylkovcvqt - Привет! Съжалявам, че не успях ...
24.01.2013 14:15
Привет!

Съжалявам, че не успях веднага да отговоря на последните коментари. За мен е важно това, което пиша и показвам да вълнува по най-добрия начин, да предизвиква положителни емоции. Рядко си позволявам по хард тон. Убедена съм, че спокойното и трезво отношение е предпоставка за добър диалог и постигане на нещо ценно.

За мен е ценно познаването на малката ни страна "земя като една човешка длан"... Малка, а има толкова непознати за мен кътчета, при това съм пътувала много...

За мен е ценно познаването на нашата история и култура. Убедена съм, че няма нищо случайно.

jivi93, :) Ловеч е древно селище, създадено на точното място. Животът е кипял тук през вековете. Създала се е Култура. Тук има уважение към светините, съхранена е паметта към героите, тук е чисто, приветливо и гостоприемно. Това са моите впечатления. Такива неща се постигат само с истински човеци, родолюбци... Духът на древния град се поддържа от живите хора, той живее в тях и чрез тях. Няма друг начин. Без човеците - няма и град. Ловчанлии имат основание да бъдат горди хора. А що се отнася до дребните душици, те не заслужават внимание, за жалост такива се срещат навсякъде по света...

bufonchu е от наистина Хубавите човеци, млад, начетен, милеещ за родното и горд с него. Аз му се възхищавам и се надявам младежите като него да поискат да останат в България, само с техния хъс и упоритост има надежда за промяна към по-добро.
цитирай
22. bufonchu - снобизъм
30.01.2013 16:51
Ще добавя към знанията си че гордост и обич на Родния град е форма на снобизъм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2863471
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930