Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2013 14:28 - Родопа планина. Дъх на боровинки и полъх на диви треви...
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 10273 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 20.06.2013 14:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                    Родопа планина. Планина легенда. Предание от древността. Земята на дедите, още криеща в себе си техните тайни.  

image

                    Има легенда, останала от траките, която разказва за красивата Родопа, безмерно красива, в която лудо влюбени били дори самите богове и тайничко всеки от тях се надявал да я открадне и направи своя жена. Като всяка легенда и тази съществува във варианти. Опитвам се да се пренеса във времето, да проникна в тайния магически смисъл на думите. Кой ли от вариантите е първи, кой ли е най-автентичен?!

image

                    Хемус бил цар на траките. На тракийски Haimos.Той бил син на зимния северен вятър Борей. Според Омир Борей живее някъде в древна Тракия - земята на далечния Север.
 
Както вълнуват морето дълбоко, богато със риба,
Злият Борей и Зефир - ветровете тракийски студени,
дето внезапно връхлитат, и черни вълни се надигат, 
шумно изхвърляйки куп водорасли от морското дъно,
тъй се вълнуваше бурно духът във гърдите ахейски.
                                     [ Hom. II. 9, 4-8 ].
 



image

                   Красивата Родопа била дъщеря на речния бог и тракийски цар Стримон (днес неговото име откриваме в името на река Струма), син на Океан и Тетида. Майка на Родопа е една от музите Евтерпа или Калиопа. 

image

                    Историята на Хемус и царица Родопа е описана от римския поет Овидий в "Метаморфози". Хемус и Родопа имали син Хебра. Помежду си тракийските владетели се наричали Зевс и Хера и се надсмивали на боговете, затова според Овидий били наказани - боговете ги превърнали в планини. Така не само Стара планина, но и целият полустров получава името Хемус. 

image

                    Според Плутарх Родопа и Хемус били брат и сестра и типично за гръцкия начин на мислене, тези двама млади започнали да се желаят и не само това, но и наричали себе си Зевс и Хера. Оскърбените богове ги превърнали в планини. 

image

                   Тази легенда оживява и в нашия фолколор. Бог Хемус имал своята хубава Родопа, но нали всички я желаели и тайничко си мечтаели да я откраднат, дори и боговете... А Хемус бил толкова ревнив! Той непрекъснато хвърлял огромни каменни грамади, с които да скрие Родопа от очите на другите. Разказват, че от тия каменни грамади се образували пловдивските тепета. Бог Хемус, детето на севера, не успял да скрие своята южна хубава Родопа, но в стремежа си да я запази само за себе си я вкаменил, така тя се превърнала в разкошаната планина Родопа. 

image

                    С името на Родопа планина неизмено се свързва и името на Орфей, митичният тракийски цар, певец и музикант. Има много орфически легенди, но най-силни и убедителни са тези, които разказват за изумителната дарба на Орфей като музикант и певец. Имал необикновена лира със седем струни, а с песните си той омайвал птици и животни. 

image

                    Според легендите Орфей е син на самия Аполон или на речния бог Еагър и нимфата на епоса Калиопа. Определено си е съперничил по умения с бога на музиката и песните Аполон. Гласът му омайвал всички живи същества. По време на похода на аргонавтите за златното руно заглушил опасната песен на сирените и така спасил героите (около 1400г.пр.н.е.).  
 

image

                    Умеел да омагьосва със своята музика. От струните на вълшебната си лира извличал най-нежните и красиви звуци, пръстите му докосвали струните, а музиката владеела душата. 


image

                    Горските животни сами тръгвали след него, скалите и планините се раздвижвали от песента му, свирепите диви зверове покорно лягали в караката му. 


image

                    Според Петър Димков, Орфей е не само поет и музикант, но и поставя основите на тракийската медицина. Той е първият познат древен лечител. Според Димков, Ескулап (Асклепий) е ученик на Орфей. 


image

                   В античното изкуство Орфей винаги се изобразява в тракийски дрехи. Целият му живот преминава в земите на траките. Предполага се, че в тракийската митология Орфей е бил жрец и магьосник, който е имал свръхестествени възможности. 


image

                   Една от легендите за Орфей разказва как веднъж той цял ден се скитал из планинатаи накрая приседнал  на един връх да си почине. Пред очите му се откривала прекрасна гледка.

image

                    Залисал се, омаян от ширналата се пред него планина. Така и не видял как от една зейнала скала излязла триглава змия-чудовище. Като съгледала унесения момък ламята тръгнала към него с раздвоените си отровни езици. Тежкото туловище на змията съборило по пътя си камъни, които пробудили Орфей от унеса, но било твърде късно да бяга, наоколо му имало само скали. Макар и вцепенен от ужас, той запял, а змията в миг застинала на място и се заслушала. Орфей гледал към омаяната от песента му змия и не спирал да пее. Пеел песен след песен. Хората разказват, че не спрял да пее три дни и три нощи, докато чудовището накрая прибрало бавно отровните си езици, стиснало уста, протегнало се и заспало непробуден сън. Когато забелязал това, Орфей пъргаво скочил и се спуснал надолу по склоновете на Родопа планина. Къде отишъл, никой не разбрал, но родопчани запазили в паметта си пленителните му широки и протяжни мелодии, които и до днес са живи в родопските песни. 


image

                    Родопите са най-обширната планина у нас. Нямат ясно очертан релефен скелет. Планината е събрала в себе си ридове с различна дължина, височина, посока, разделят ги дълбоки речни долини. Много зелена, много дъхава, събрала в себе си чудните шарки на родопските шевици и магията на родопските песни. Родопите е планина, в която диша нашата древна история, Родопите е планина, изстрадала нашата история, Родопите е планина, която крие още много загадки за нашата история - едно от най-ценните богатства, което имаме. 


image

                   Родопа планина е наричана в по-късните времена (през средновековието) и Славееви гори, вероятно по името на деспот Слав, управител на тази част от Българското царство. Думата "гори" от старобългарски означава планини, така, че е твърде възможно това да са планините на Слав, чиито владения в Родопите са били непристъпни и той е един от най-верните на родината си владетели, от рода на Асеневци.   


image

                   А може би...

image

                    Славееви гори идва от една трета легенда, свързана с името на Родопите. 

image

                    В далечните от нас времена в Родопите живеел праведен човек, поп, името му било Слав. Той странял от светския живот, от съблазните и крамолите на хората. Живеел сам в планината в хармония с природата, като се обличал в кожи и се хранел с горски дарове - плодове, корени и лековити треви. Той познавал целебната сила на планинските билки и умеел да лекува тежко болните. 


image

                    Хората го знаели и търсели за помощ. Славата му се носела далеч. Той лекувал тежко болните, можел да вдигне на крак слабите. И не само това - но и можел да отвори очите на хората за хубостите на планината и силата на природата. 


image

                      И хората го търсели - за лек и за път, когато са го изгубили, той лекувал и техните слабости. Родопският отшелник церял с билкови отвари, с помощта на чистия планински въздух и със силата на благата дума. 


image

                    Поп Слав живял дълго. Дълго бил в помощ на хората и те го ценяли и почитали. Били му признателни и нарекли планината с неговото име - Попславова или Славеева планина. 


image

                   Но по-силен бил споменът за красивата Родопа. Тя оставила името си на планината, а близо до най-високия връх на планината има поляна, обрасла е с дъхава трева - и до ден днешен тя носи името Попславова поляна. 


image

                     Родопите са част от Рило-Родопския масив. Разположени са в най-южната част на България. Дължината на планината е около 250 км, а ширината около 100. Из родопските долини са се промъквали големите армии на Александър Македонски, на Октавий и на турския пълководец Лала Шехин. В Родопите са се подвизавали Момчил юнак, деспот Слав и Иванко. 
image

                    Снимките са правени в района Юндола. Характерно за Източните Родопи е че са по-ниски и тук  по долините на реките топлите въздушни маси донасят полъха на Средиземноморието. 


image

                    Юндола е между Родопите и Рила. От тук тръгват много пътеки. 


image

                   Местността Юндола е обширна седловинна поляна между реките Яденица (десен приток на Марица), Луковица и Абланица (леви притоци на Чеписка река). Името на местността идва от турски и означава пазар на вълна.  
       От тук са ученическите ми спомени за първите пътешествия в Родопите с чудните звездни вечери, огньовете и пукащите в жарата картофи... Вкусът на зрели боровинки и чай със сладко от диви малини... :)))
 

image

                   Движим се към Банско. Минаваме само по тези места, за сега без да спираме за дълго, колкото да поемем дълбоко от въздуха на планината. 

image

                      Край пътя продавачи на боровинки и диви малини успяват да ни отклонят за малко. Ммм... вкусът на планината! И мирисът на диви треви! 

image

                    :) Това беше миналото лято...
         Какво ли предстои сега?!?
         Защото лятото сега започва и първите жеги недвусмислено напомнят за планината... 


image



Гласувай:
8



1. hatanasov - Благодаря!
20.06.2013 15:34
Израснал съм в едно приказно място в Родопите. И съм я обходил надлъж и нашир.
цитирай
2. qbylkovcvqt - :) Няма местенце в България, което ...
20.06.2013 15:48
:) Няма местенце в България, което да не е приказно, но всяко си има своята собствена и неповторима магия...
След ден тръгвам за Триград и пещерите. Вече нямам търпение. Владее ме онова очакване, което гъделичка душата и подклада огъня дето се разгаря и разгаря, и разгаря... :)
А преди ден една приятелка каза: "Нямам търпение да тръгнем! Да се изкачиш, да се изправиш пред простора на Родопите и да извикаш... Ей така с цяло гърло... Да освободиш душата си..." Може би именно това са Родопите.

Усмивки!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Чудесно си описала легендите за ...
20.06.2013 16:25
Чудесно си описала легендите за Родопа планина, снимала си и няколко билки.
Първата е планинската върбовка, можеш да я видиш като една от видовите върбовки в моя постинг:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/07/26/snimki-na-lechebni-drebnocvetni-vyrbovki.982871
Жълтото цвете е вратига, виж тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/09/29/letni-bilki-vratiga-goni-natrapnici.406474
и лилавото цвете- магарешкия бодил гингер:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/09/13/kakvo-mojem-da-si-naberem-prez-septemvri.819147

Поздрави и бъди здрава.
цитирай
4. qbylkovcvqt - Благодаря ти, Пролет! Точно ...
20.06.2013 16:46
Благодаря ти, Пролет!

Точно това красиво цвете не знаех какво е - върбовката. После го видях и в Пирин на много места. Много е красиво - магическо! :)
Вратигата е с много хубав наситен жълт цвят. Не знам защо, но точно тя ми напомня за Родопите и родопските шевици.
А бодилът - ах какъв мед става от него!!! ;)

Поздрав и усмивки!
цитирай
5. planinitenabulgaria - Брависимо!
20.06.2013 19:31
Един направен с любов постинг. С пожелание да посетите и Източни Родопи. Пак пиша мнението си за Родопа, което съм изказвал не веднаж:
Западните Родопи са география, Източните - история.
цитирай
6. qbylkovcvqt - Когато минавахме от тук бяхме тр...
20.06.2013 19:49
Когато минавахме от тук бяхме тръгнали за Цепина. Така и не успяхме да стигнем. Като че на пук улиците в целия район около Велинград бяха разкопани и в ремонт...

Поздрав! :)
цитирай
7. hatanasov - 2. qbylkovcvqt - :) Няма местенце в България, което ...
20.06.2013 22:26
Пожелавам ви чудесно преживяване. Имах възможност да посетя почти всички пещери, вкл. и неотворените за посещения. Преди време се занимавах със спелеология.
цитирай
8. toninabog - Поздрави!!!
21.06.2013 21:42
Чудесен постинг! Браво!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2852829
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031