Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2013 11:08 - Пътуване до царството на Хадес
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 9075 Коментари: 11 Гласове:
16

Последна промяна: 01.08.2013 11:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                    Свежо и ведро утро. Въздухът е кристален. Вижда се само слънчевото сияние някъде зад високите ели на Пампорово. 

image

                  Дали по навик или просто тук бързо възстановяваш силите си, но се събудих рано. Денят просто нахлуваше през прозореца и нетърпеливо подканваше да излезем навън. 

image

                    Първо естествено ни беше нужно да отпием живителните глътки сутрешно кафе.

                           image
                    Хотелът имаше чудна тераса, гледаща към гората, а въздухът звънеше от пчели - прекрасно място за кафе... и не само.

image

                    Е да, ама - не! Толкова рано (преди седем трябва да е било, на такива места забравям за времето, не поглеждам часа...) нямаше кой да ни направи кафе, пък и сега тук е спокойно, сезонът и голямата навалица в Пампорово са през зимата, сега дори местните са забавили ход или просто са си спокойни по природа. 

image

                   Какво пък - кафето по-късно, нека е сутрешна разходка! Ей там отсреща е връх Снежанка с телевизионната кула. За сега ще го гледаме от тук. 

image

                    Поемаме сред огрените от ранните слънчеви лъчи вековни ели. Великолепни са, царствено вдигнали брадички и забили върхове в небесата. 

image

                  Имаме си и компания - мисля, че Майкъл се казваше хотелското куче (не мога да ги запомням тези чужди имена) и породата му - чау-чау, нещо между куче, мече и лъв. Това са своенравни кучета, може би и затова беше пострадал нашият нов приятел - явно се е сбил с мечка или кой знае как, но беше ухапан от дивото животно и поради това красивата му козина беше постригана по този начин...

image

                    Нагазихме в росната трева, където цъфтяха цветя и билки в ярки цветове. Еньовден е на следващия ден, но какво пък - и днешният нека бъде окъпан в утринна роса.

image

image

image

         
Похапнахме вкусни, ароматни диви ягоди.

image

                  И си набрахме в дъхаво букетче...

image

                    Оказа се, че това са първите за лятото ягоди. До този момент е било дъждовно и хладно, очаквали са топлите слънчеви лъчи да ги докоснат...

image

                   И са толкова много! 

image

image
                         Ягоди и детелини... нежност, аромат и хармония...

image

                   С ягоди и дъхави билки се завръщаме все пак в хотела за кафе. И се отдаваме на насладата да се отпуснем на спокойствие сред толкова много зеленина с чаша прясно кафе...

image

image

image

                        Усещането за пълна отмора е невероятно. Седиш без капка мисъл в главата за каквото и да е. Оставяш се на ласката на първите слънчеви лъчи и с удоволствие и наслада отпиваш горчивите глътки кафе, които се разливат по цялото тяло. Животът нахлува във вените, изпълва ги с вечност. 

image
                   Когато кафето е изпито, отново сме на път. Поемаме към Триградското ждрело. 

image

                    Малко преди село Настан, сега квартал на Девин, спираме край скална забележителност, която, явно е!, не случайно са нарекли Слона. 

image

                    Скалата с интересна форма е разположена на левия бряг на река Въча, малко преди да се влее в Широколъшката река. Предполага се, че отворът, който днес се намира между устата и хобота на слона, в далечното минало е бил вход на пещера, от която извирал извор. Най-вероятно водата на този извор е оформила необичайните и чудни форми на скалата. В този район има още много други карстови пещери и образувания. 
                  
image

                   Близо до скалата има предприятие, земята е разорана от тежки машини, които не спират да преминават от там, което отнема от красотата на гледката и от спокойствието на пейзажа. 

image

                   Местните хора вярват, че тази причудлива фигура на слон има лечебна сила, ако достатъчно дълго се вглеждаш в него той има способността да те изцери...

image

                   Преминаваме през Настан. Поели сме към владенията на Хадес. Пътят ни минава пез Триградското ждрело. 

image
 
                   Триградското ждрело е дълбок пролом по течението на река Триградска в планината близо до с.Триград. В околностите на селото има направени много археологически находки. Има открити пещерни жилища и тракийски некрополи, което говори за древния произход на селището и неговите обитатели от далечните времена. Старото тракийско име на Триград е Триибрия ("триградие"), смята се, че е дошло от сливането на три по-малки селища на това място в древността. 

image

                  Триградското ждрело има дължина около 7 км, но най-внушителната част от него е 2-3 км. То е трето по дължина след Буйновското и Трънското ждрело. 

image

                   Високи скали обграждат и притискат реката, която гневно се спуска между тях надолу към Буйновска, за да дадат началото на Въча.  


image

                   Западната стена на Триградското ждрело се издига на височина до 180 м, а източната достига до 300-350 м височина. 


image

                   Гледката към отвесните скали е величествена, а върху тях се извисяват огромни смърчове и борове. 


image

                     В началото на ждрелото разстоянието между двете скални стени е 300 м, но в по-северните части това разстояние се стеснява до около 100м.


image

                   Върху варовитите скали на ждрелото са намерили условия за живот много  ендемични видове - родопски крин, родопска теменуга, родопско великденче..., терциерни реликти и средиземноморски видове, като силивряк, храстовиден очиболец, бяла мура, воден габър, черен бор... 



image

                    Вече сме пред пещерата Дяволското гърло. Самото название на тази пещера отключва фантазията и буди едно страховито предвкусване на това, което ще има да се случва вътре, което ще ни се разкрие... или няма да поиска да го направи...

image

                    Ще влезем през изкуствено прокопан в скалата тунел към пещерата. Пред направения от човешка ръка вход могат да се купят сувенири, магнити, дори глинени цветни чашки за сълзите на Орфей... за тях ще разкажа малко по-късно... 

image

                    Тунелът, който отвежда към Бучащата зала, е дълъг 150м. Води ни симпатичен младеж, модерен - с пиърсинги, усмихнат и сладкодумен. Но когато говори за пещерата става сериозен. Явно добре я познава и работата тук му доставя удоволствие.                 

image

                    Неговият разказ започва с това, че в тази пещера няма да видим обичайните за останалите пещери скални образувания, защото е сравнително млада. Образувала се е при пропадането на земни пластове - пропастна и неразклонена пещера. Това е царството на подземните стихии. 

image

                 Скалите, изсечени през 70-те години на миналия век, за да бъде прокопан вход към пещерата, тъй като нейният естествен вход се спуска отвесно надолу и през него сега се излиза от пещерата по около 300 съпала почти перпендикулярно нагоре. Бяхме предупредени да си помислим добре дали ще можем да изкачим тези стъпала, ако ли не - то се връщаме с водача обратно по изкуствената галерия, която спелеолозите наричали "Алеята на пенсионерите"... 

image

                    Вървим по посока на дочуващото се бучене, идващо от дяволската паст. Температурата тук е около 8 градуса и е постоянна. Стигаме до заключена врата, което още повече отключва въображението. Водачът спелеолог обаче съвсем сериозно казва, че зад тази врата отлежава на хладно вино, затворено още от времето на прокопаването на галерията. Тук са копали войнишки части и на това място са объркали посоката, галерията зад дървената врата не води никъде... 

image

                    Бученето се засилва все повече и повече, а тъмнината се сгъстява. Ние сме в гърлото на Дявола. 

image

                    През тези естествени отвори в скалата се вижда надолу бездънна пропаст. Апаратът не може да улови това потъващо надолу в мрака пространство, на което не се вижда краят. 

image

                     Вървим по стъпките на Орфей в царството на Хадес. Легендата разказва, че точно това е пътят за него и точно тук Орфей е влязъл, за да измоли своята Евридика. Легендата е ТРАКИЙСКА. Оттук митичният тракийски цар е минал, за да стигне до царството на сенките, където с тъжните си песни трогнал пазителя на сенките, страшния Хадес и той освободил Евридика да се върне при своя любим. 
           В дъното на тази галерия, през процепа в скалата се вижда изсечен в скалата релеф, изобразяващ Орфей, малко преди да влезе в дяволската паст. 

image

                   А малко преди да попаднем в Бучащата зала, откъдето грохотът е вече страховит, попадаме пред зловещото лице на дявола. Тук в мрачния хлад, където властват тъмните сили и стихии, където се отключва въображението, наистина всичко изглежда страшно и смразяващо. 
            И точно в този момент нашият водач, със спокойния си  равен тон обяснява, че в съседната пещера - Ягодинската устройвали сватби, а тук изпращали тези, които искат да се разведат. Дяволът винаги бил безкомпромисен - от пещерата винаги излизал само единият от съпрузите... и това била жената, защото Дяволът дявол при себе си не искал... 


image

                  Бездната, страшното гърло на дявола, пътят към подземното царство на сенките... 

image

                    И Орфей,... осмелил се да навлезе в царството на мрака. Застанал на брега на подземната река, граница между света на живите и света на мъртвите, гърците я наричат Стикс...
             Пред нас е стихията на река Триградска, която се излива в Дяволското гърло и с грохот и тътен във вид на 42-метров подземен водопад, пада в огромна зала, наречена Бучащата зала. Образувалото се под водопада пространство е с размери 110м, 40м, и 35м на височина. Това е втора по големина галерия след Входната зала на Деветашката пещера, в която би могла да се побере катедралата "Св. Александър Невски". С невероятна сила водата се изсипва в пещерата и едва тогава поукротява своята сила, образува по пътя си няколко малки и спокойни езера, а след това потича като голяма подземна река и потъва някъде в бездънните дълбини на пещерата в мрачното царство на Хадес. Водопадът е рядко наблюдавано явление в пещерите, а този е най-голям на Балканите. От него е грохотът, който се чува още при влизането в пещерата.
            Орфей, застанал на брега на тази река заедно с душите, пътуващи към отвъдното. На другия край, където вече са владенията на Хадес ги отнасяла ладията на лодкаря Харон - зловещ, мрачен и коравосърдечен... Негов дълг бил да отвежда сенките, но не и живи хора в подземния мрачен свят. Нямало начин да бъде убеден да качи Орфей в своята лодка.
 
image

                      Тогава пръстите на тракиеца докоснали седемструнната лира, а устните му запели за неговата скръб по любимата жена... Песента склонила Харон и той отвел Орфей на другия бряг, откъдето заедно със сенките той поел към владенията на Хадес - седящ  на златен трон, непреклонен и неподкупен, а до него седяла съпругата му Персефона. 
                     От края на Голямата зала до дъното са картирани 272м хоризонтални галерии, пресечени от 13 прага с големина от 0, 6м до 8м с обща денивелация 38м. Проникването в тази част на Дяволското гърло се извършва предимно с лодка. Пропастта завършва с дълбоко езеро – сифон. Ширината на подземните галерии варира от 2 - 10 м, а височината над 4м, като на повече места тавана не се вижда. Последните 30 м височината е от 4 до 10м. Изходът на Дяволското гърло е достъпен за посещение с надуваема лодка...

image

                    Орфей трябвало да обясни защо е дръзнал да пристъпи в подземното царство на сенките и той отново запял... Песента му разказвала за щастливите, но кратки мигове с Евридика, която толкова млада се преселила в отвъдното. Скръбта на поета певец била толкова силна, неговото страдание било изказано с музиката и заразявало всички жестоки и страшни създания на ада, в очите им напирали сълзи... Просълзила се и Персефона, накрая се трогнал и Хадес.
             От сълзите на Орфей, изплакани по неговата любима, се образувало кладенче - казват, че водата му е лековита, а ако поставиш на стената до него монета и тя не падне, а остане залепена, значи не си грешник... Какво се случи с моята монета ли? Не казвам... Е, ама аз си знаех какъв ще е резултатът и едва ли има някой от протягащите ръка с монета към тази стена, които предварително да не са наясно. 



image

                  Хадес, разрешил на Орфей да отведе Евридика, но имало условие - докато се изкачват към светлината, Орфей да не се обръща назад, а Евридика ще го следва...
                   В Бучащата зала сме. Там някъде в тъмнината с грохот се изсипва водата на подземния водопад.
                   А Орфей бил съгласен на всички условия, само и само да спаси своята любима. Вестителят Хермес довел Евридика, Орфей поискал да я прегърне, но тя била само сянка... 


image

                   И тръгнали по обратния път към слънцето. Крилатият хермес вървял напред, след него Орфей, а Евридика тихо ги следвала. Пътят бил труден, стръмен, сред камъни в тъмнина. Лодкарят Харон ги върнал на отсамния бряг и те оново поели по дългия, усилен, отвесно нагоре път... 
            Лампичките в Бучащата зала показват пътя нагоре към светлината, но те са сложени сега, за туристите... и пак си е страшничко и доста тъмно... 



image

                   Ето ги и стръмните нагоре стъпала. Ще вървим по стъпките на Орфей. 
             Изкачването било тежко, Орфей непрекъснато мислел за Евридика, но знаел, че не трябва да се обръща... 



image

                   Все още сме долу, в основата на водопада. Малко над нас има панорамна площадка. Изкачвайки се по стълбичките, виждаме и процепа на входа, откъдето прониква светлина и откъдето реката полита бясно надолу. Изкачваме се в полумрака, студено е и адски шумно от бурния плясък на водопада, наоколо прелитат прилепи. В тази пещера зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп (Miniopterus schreibersii).
            По стръмната пътека нагоре се е изкачвал и Орфей, прескачайки, препъвайки се в камъни в тъмнината. Пред себе си едва виждал силуета на Хермес. А някъде нагоре вече прозира светлината на белия свят. Орфей непрекъснато се пита дали Евридика върви след него, дали не е изостанала в тежкия път, да не се е изгубила в мрака и да остане вечно да се скита там... 



image

                     Слънцето блести точно над нас.
            Блести светлината и за Орфей, но той е неспокоен, върви все по-бавно и се ослишва, но Евридика е сянка, не може да чуе стъпките и...



image

                    Отстрани плющи водопадът. Мракът все повече се разрежда. 
            Орфей все по-често спира, почти е светло вече, би могъл да зърне Евридика... 



image

                   Накрая не издържал. Забравил за всичко, не устоял на желанието да види жена си и се обърнал... Видял силуета, протегнал ръце към нея, но тя се отдалечила и потънала в мрака...


image

                    Някъде надолу в дяволското гърло летят водите на водопада... надолу към царството на сенките...


image

                   Нито с думи, нито с песен може да се опише страданието на Орфей, осъзнал как за втори път губи Евридика и то безвъзвратно по своя собствена вина... В отчаянието си той за втори път слиза по обратния път надолу към владенията на мрака... 


image

                 А светлината е толкова близо... 
           Седем дни и нощи стоял Орфей на бреговете на подземната река, но повече не успял да трогне студеното сърце на Харон, а може би вдъхновението му си е отишло заедно с Евридика... 



image

                    Съвсем на границата между мрака и светлината. 

image

                 Слънцето нахлува с топлата си сила и заслепява очите.

image

                  Вече има и зеленина наоколо, поникнала под ласката на слънцето. Малко трудно очите свикват с рязката промяна от тъмнината към царството на живите. 


image

                     Вече сме на естествения вход на пещерата. 


image

                 Изкачването към светлината е почти към своя край. 


image

                  А навън е приказно. Всичко е толкова зелено, зеленото се разлива наоколо, обляно в слънчева светлина, ухае на здравец и други разни  треви, чуват се гласовете на птици. 


image

image

                   Разцепената скала, в която Триградска река бурно влива водите си... и буйната зеленина наоколо. 


image

                    Ето го Дяволското гърло. Дяволски красиво място... Изкусително, примамливо, викащо отново да се върнеш там в неразгадания дяволски свят.


image

                   Светлата дъга се получава от безбройните пръски вода, които се образуват при разбиването на речните води в скалите, преди да ги погълне дяволската паст, слънцето се оглежда в тях и ги превръща в светла дъга... 


image

                 При раразила се буря преди време, отсечени в гората дървени стволове попадат в пещерата. Хората отиват на нейния изход, предполагайки, че реката ще ги изхвърли обратно навън. Но - нищо, напразно търсили дървения материал, той изобщо не излязъл повече от пещерата. Тогава хората започнали да хвърлят разни предмети и да ги очакват от другия край, но всичко потъвало неизвестно къде. "Дяволска работа!" - казвали си те... Затова и пещерета е наречена Дяволското  гърло... Има различни предположения за това какво се случва, дори и това, че не е една и съща реката, която влиза в пещерата и която излиза от нея. При опит обаче с оцветяване на влизащата вода се оказва, че оцветената вода излиза от пещерата, само, че за много повече време, отколкото би трябвало това да се случи предвид дължината на пещерата. Пуснатата на входа оцветена вода е излязла при изхода след повече от час и половина, разказват спелеолозите. Това кара изследователите да смятат, че водата преминава през изключително дълъг лабиринт в скалата. Предполага се, че многобройните предмети, завлечени от реката навътре и никога не излезли навън, са заклещени именно в този лабиринт и са добре консервирани от студената вода...
          Да, странен и страшен лабиринт е царството на Хадес... 



image

                   Когато се измъкнеш от това царство чувството е невероятно с цялата красота наоколо, която се плисва в лицето ти, а все още не можеш да повярваш на очите си - истина ли е или мираж...


image

                   Тръгвайки си от тук, Орфей едва ли е виждал вече красотата около себе си. Той вече завинаги остава сляп за женската красота, което и става причина за неговата смърт... Според легендата... Но от сълзите му се ражда чудно цвете - орфеевото цвете, казват му още и силивряк (Haberlea rhodopensis). Имахме късмета да го видим цъфнало около входа на пещерата, доста високо... и по-добре, защотооо... Беше ми страшно интересно, че това вълшебно цвете, дори хербаризирано, дори след седем години... можело да се вкорени отново... Дали е истина или легенда?! Цветето безсмъртниче, което се среща само в Стара планина, Средна гора, Родопите и Тракийската низина.                 Вълшебна сила се крие в цвета му.
На този, който го намери,
                          То златните ключове на щастието връчва.
        И скръбта му взима в замяна...
                        В далечното минало преди настъпването на ледниковия период то е обитавало цяла Европа и част от Азия, но днес се е съхранило единствено на Балканския полуостров – балкански ендемит. Ето и мнението на специалистите относно безсмъртието на това невероятно цвете: " Хиберлеята е терциерен реликт. Тя е оцеляла над 2 милиона години благодарение на невероятните си приспособления за живот. Растението притежава забележителна анабиотична сухоустойчивост. ЕкзОрфеево цвете (Haberlea rhodopensis) - екземпляри, престояли дълго време (до 31 месеца) в хербарий не загубват своята жизненост. Хербаризирани листни розетки след засаждане и поливане оживяват." 

image

                    А ние се чувствахме повече от живи сред омайната сила на всичко наоколо. 

image

                     Толкова много зеленина и цвят на едно място събрани, сякаш не бях виждала до сега... при това съвсем плътно едно до друго се гушеха всякакви треви и цветенца без да си пречат и отнемат светлината... 

image

                     Щях да кажа, че е божествено, ако не беше дяволски красиво! Омагьосващо и неповторимо. И необикновената притегляща сила на пещерата, не мога да откъсна очи от сиянието на мрака... 

image

                    Пейзажът около пещерата. Формите на Триградското ждрело, облечени в зелено...

image

image

                    Поглед към синьото на небето, ширнало се някъде високо над и  между скалите... Парченце синя безкрайност.

image

                    Реката, достигнала до хищното гърло на пещерата...

image

                  Движим се срещу течението на река Триградска. 

image

                     А тя се спуска долу ниско между отвесните скали, шуми и бяга към Дяволското гърло...

image

                   Вървим между здравец и папрати, има и безстрашниче (изтравниче) и много други билки и цветя, а гледката наоколо е възхитителна. 

image

image

image

                    Излизаме на пътя, който тук е много тесен -еднолентов, с насрещно движение. Разминаване може да стане само на уширенията на места по трасето и затова всички се движат с ниска скорост и много внимателно.

image

                  Купихме си мурсалски чай от един много симпатичен дядо, който дори ни снима безплатно на фона на красивата картина... Имаше начертана линия на асфалта и докато не застанахме на нея, снимките не се получаваха... 

image

image

                   Малко под пещерата, на отвесните скали има паметна плоча със снимките и имената на двамата водолази дръзнали да влязат в Дяволското гърло.

image

                След „Бучащата зала” водата се губи в дълъг сифон и излиза отново на повърхността през естествения изход на пещерата. Цялото подземно разстояние, което реката изминава никога не е преминавано от човек. През 1970 г. е направен опит за проникване в подземните лабиринти от двама леководолази от Варна - Сияна Люцканова и Евстати Йовчев, които намират смъртта си вътре. При аутопсията е установено, че са загинали от задушаване...
         Оттогава не са правени други опити за преминаване. Местните хора разказват, че каквото влезе с водата през входа на пещерата, никога не излиза през изхода. Дупката „поглъща” всичко.  


image

                   Тъмното царство на Хадес не разкрива своите тайни... царството на сенките не е за живите.

image

                  Земното слънчево царство... Родопа планина... местоположението на страната ни - това е естественият земен рай, но твърде често не оценяваме истинската стойност на богатството, което притежаваме...

image

                   Диви бели карамфили! 

image

                   Изящни, нежни и красиви.

image

                  Не бях виждала диви карамфили в бяло...

image

                    Само тук, на това място ги срещнах.

image

                   Прекрасни бели карамфили. Не мога да се откъсна от тях. Красиви.

image

                  Връщаме се обратно към мястото, откъдето влязохме в пещерата. Групата отдавна слезе надолу. Пак сме последни...

image
  
                   Някъде тук при един от завоите на едно от уширенията на пътя красиви родопчанки продаваха сладко от горски плодове и родопски мед...

image

                   Обожавам сладко от боровинки, но продавачката на мед е по-настоятелна и приканва към своята продукция туристите, като предлага да опитат различните видове мед с пластмасови лъжички за еднократна употреба. С любопитство спрях при нея.

image

                    Свалям шапка на енергията и находчивостта на тази млада жена. Опитах от ментовия мед, от мурсалския... В бурканчетата имаше по стръкче от билките, изглеждаше красиво. Твърдя, че разбирам от мед и се надявам наистина да е бил без есенция за подсилване на аромата този, който опитах, защото наистина ароматът беше твърде силен. При пчелния мед ароматът на растенията, от които се прави от пчелите, се пречупва леко, не е толкова остър... 

image

                   Порази ме находчивостта на тази родопчанка, която твърдеше, че имат 300 кошера - това е много труд, ... с малки бъркалки от кафе тя предлагаше да опитаме пчелно млечице, с малки лъжички, щото е много силно... Само като чух, че предлага млечице се усмихнах... Знам колко е трудоемко производството му.
           Буркани от 1 кг с мед от рапица - бял, озахарен и по вкус е рапица, жената продаваше за пчелно млечице по 25 лв, а малките 50-грамови бурканчета по 5 лв. Зададох и два въпроса, от които тя схвана, че разбирам за какво иде реч и пред мен смени тактиката - каза, че смесва 25 гр млечице с мед, за да го съхрани млечицето, че бързо се разваля и е много силно... Да, така се прави. Но... Е, този мед най-трудно се харчи, не знам защо - има превъзходни качества, но най-евтино върви... браво на това момиче, беше намерило начина... И ако наистина все пак има и малко млечице, то какво по-хубаво от това. 


image

                   А нашето пътешествие продължава към Ягодинската пещера, но първо решихме да се отбием и в музея на мечката, който е наблизо... 



Тагове:   Родопи,


Гласувай:
16



1. veninski - Поздравления за последните ти п...
01.08.2013 12:03
Поздравления за последните ти постинги!!!

Поздрави от Родопите!
цитирай
2. tikoev - Нямам думи. . . . Страхотен постимг! ...
01.08.2013 18:47
Нямам думи....Страхотен постимг! Поздрави! :)
цитирай
3. qbylkovcvqt - Поздравления за последните ти п...
02.08.2013 16:43
veninski написа:
Поздравления за последните ти постинги!!!

Поздрави от Родопите!


:) Благодаря! Твоята оценка е ценна!

Усмивки!
цитирай
4. qbylkovcvqt - Нямам думи. . . . Страхотен постимг! ...
02.08.2013 16:44
tikoev написа:
Нямам думи....Страхотен постимг! Поздрави! :)


Нямаш думи? Ти? Не вярвам... ;)

Поздрав! :)
цитирай
5. erato7 - Славе, много ти благодаря за този ...
02.08.2013 20:57
Славе, много ти благодаря за този постинг!
цитирай
6. tikoev - Нямам думи. . . . Страхотен постимг! ...
02.08.2013 23:42
qbylkovcvqt написа:
tikoev написа:
Нямам думи....Страхотен постимг! Поздрави! :)


Нямаш думи? Ти? Не вярвам... ;)

Поздрав! :)

Never...ница. :)))
цитирай
7. qbylkovcvqt - Славе, много ти благодаря за този ...
03.08.2013 00:11
erato7 написа:
Славе, много ти благодаря за този постинг!


:) Привет!

Харесва ми, че ти харесва.:)
цитирай
8. tota - Както всеки път - един невероятен екскурзовод си, Славе!
03.08.2013 07:49
Благодаря!

Хубави дни в планината на Орфей! И с много усмивки!
цитирай
9. qbylkovcvqt - Привет, Ати! Да, това е наис...
03.08.2013 08:18
Привет,Ати!

Да, това е наистина планината на Орфей, и всичко в Родопите напомня за него... Толкова е магнетична тази планина, че само си мисля как да се върна пак...

Усмивки!
цитирай
10. ckarlet - Страхотна разходка сред природ...
03.08.2013 15:15
Страхотна разходка сред природата! И ние есента планираме нещо подобно:)
Поздрави и от мен!
цитирай
11. qbylkovcvqt - Здравей, ckarlet! :) Нвпре...
03.08.2013 21:15
Здравей, ckarlet! :)

Нвпременно осъществете плановете! Аз кроя нови и пак за Родопите... :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2860642
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930