Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2011 01:03 - Топло ли ви е?
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 17290 Коментари: 28 Гласове:
27

Последна промяна: 24.06.2011 12:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                Какво правите когато започнат летните жеги? Слънцето препича, а горещината спира дъха. Шумният град става все по-шумен и сякаш бавно и методично се превръща в пещ. Вероятно любимото ви занимание е да обикаляте магазините. Усмивка ли усещам? Ама аз съм съвсем сериозна - даже и да не пазарувате, сигурно си е разтоварваща една обиколка по търговските центрове. Пък и климатиците работят на макс. А какви кафенца има! Със шуртяща наоколо вода и потънали в зеленина... Продължавате да се усмихвате? ...
           Може би предпочитате с добра компания да прекарате в планината ден, два, три... При мен определено компанията беше добра. И агнешкото беше младо, крехко и добре изпечено - направо фантазия! Ракията пък - еликсир! И като се започна с едни салати, едни домати... А наоколо природа! Ама каква природа! Намига ти тайничко, съзаклятнически някак... говори ти със зелените си очи. Наклонила закачливо зелени къдри, кима с глава, вика те. Оглеждаш се. Приятелите - забавляват се. Вдигнали са градуса. Една пчела се завърта и със жужене литва към реката. Само след миг, въоръжена с апарат в ръка, се измъквам след нея, следвайки ромона.


image

                 Намирам я. Пчелата. Същата е. Тя е водачът. Познава най-красивите места. Как само докосва цветето. Сякаш танцува с тази дива метличина в някакъв дивен екстаз. Крилцата и трепкат от удоволствие, превръщат се в светлина, а цветето сякаш трепетно я прегръща с нежните си тичинки. Явно удоволствието е взаимно. 
                 Ех, какъв мирис се усеща наоколо - на свежест, прохлада, диви треви и билки... Тоя въздух опиянява. Наблизо ромоли реката.

image
 
                   Ето я красавицата! Бели Вит. Бистра и чиста като сълза, родила се от дълбоките преспи под връх Вежен. Бяга надолу към Рибарица, приказва си нещо, разменя думи с белите обли камъни. Бърза да се срещне с Черни Вит, за да се отправят заедно  към Дунава. Траките наричали река Вит - Артаня. 
 

image

                 Тук жегата не е непоносима. Изключително приятно е да нагазиш бос в реката и да продължиш разходката си, стъпвайки по топлите камъни. И земята и водата отдават от своята сила, отнемат умората, свличат и давят грижите... А водата, тая палавница не спира да бърбори... Слънцето я боде и гъделичка с лъчите си, кара я да проблясва в златно.

image

                    Има много места край реката, от които извират малки ручейчета, и едва проходили, хукват да гонят водите и. Това е също кладенче с жива вода. Бълбука, извира, ражда се направо от земята - чиста, бистра и студена изворна вода. Около нея растат и цъфтят треви и билки разни незнайни. Камъните, които сякаш са се отдръпнали, за да и направят масто да мине, са обрасли в див здравец. Лято е. Само ден преди Еньовден. Когато е ранна пролет по тези места отвсякъде тече вода, много вода. Към реката се стичат много ручейчета или водата, избликвайки сякаш отвсякъде,  просто се стича по склоновете към реката. Невероятна приказка е Тетевенският Балкан. 

image

                   Ето ги и нежните листенца на здравеца, понесли сякаш на крехките си плещи тези здравеняци камъни. Не мога да им се нагледам. Все се чудя чия сила е по-голяма - на камъка или на здравеца... 


image

                   Над реката има много дървени мостчета. Стоят над нея някак приказно, сякаш всеки момент ще се изсипят отнякъде джуджетата. 
                   Това мостче е съвсем близо още до селището и човешкото присъствие болезнено се усеща от изсипаните по краищата на реката строителни отпадъчни материали.


image

                 Ето го и пътя, потънал в зеленина. Огромните камъни, подредени в зид. Тишината и спокойствието, които царят. Огромни дървета, дървени оградки. Само електрическите стълбове и жиците развалят усещането, че си попаднал в едни по-стари времена. 



imageimage

                    Със сигурност дърветата помнят доста по-стари времена. Дълго прегръщали с клони облаците, дори скършени не се предават. Отчупен, но не напълно, стволът праща живителни сокове от земята и листите продължават да зеленеят.


image

                    Гората - тази зелена магия, усмихваща се на слънцето, крие в себе си не само красота, но и една невидима сила, която неусетно се промъква в кръвта и се разлива по тялото, обсебва всяка клетка, прояснява мислите и се превръща в живителна енергия.

image

                   Всяка живинка в гората расте на воля. Тези зелени скакалци имат доста здрави челюсти и хапят много неприятно, когато нарушиш спокойствието им. А почивката върху китка бял равнец сигурно е много приятна. Още повече, че равнецът има вълшебната сила да пречиства кръвта и би бил много подходяща съставка за сутрешния чай от седем билки, тъй като ободрява и дава сила. Е, скакалче, ще ми отстъпиш ли цвета или идваш заедно с него?
                    Дядо някога правеше много хубаво ароматно вино. Сега се сещам, че слагаше дванадесет билки в него. Една огромна пъстра китка, в която задължително имаше и бял и жълт равнец. Но както старите дървета отнасят със себе си вековни тайни, на които са били свидетели, така и дядо отнесе рецептата. Остана споменът за крепкото вино и усмивката.


image

                    Хубав дивен и приказен свят! Царство на хармония и спокойствие. Не че човешката ръка не е побутнала и тук, но тайнството на природата се усеща. Шумните компании, дошли "сред природата" са там долу, в Рибарица, във виличките, край басейните, където разпускат с вкусна скара и обилно поливат с бира. В гората е тихо и спокойно. Рядко се срещат Туристи по тези диви, неутъпкани пътеки  край реката и напряко през ливадите. Понякога - някой заблуден рибар, дебнещ пъстърви нагоре по течението или някоя жена от местните, която събира билки. :) Пъстърва можеш да си "наловиш" в близките рибарници - свикнала да бъде хранена, тя се мята така, сякаш водата ври и в лакомията си кълве на гола кукичка дори. Става за пишман рибари като мен. В борбата за червейчето се закачат сами дори за коремчетата и безпомощно се мятат във въздуха... Срещат се и гъбари, но те са потайни, скришом берат от тайните си находища, не казват другиму за тях. 

image

                   Тази пеперуда, непъстра, с простичка окраска е намерила своето местенце сред тревите. Тя явно е от оцеляващите - крилцето и е нащърбено, дали някое птиче не се е опитало да си я хапне? Но се е съхранила. Красива е, носи своята прелест и грация сред зеленото на тревите.


image

                   Вървейки срещу течението на Бели Вит виждам в далечината да се очертава на хоризонта, заслепен от вече падащотото ниско слънце връх Вежен.

image

                     Връх Вежен е висок 2198 метра. Той се подрежда на седемдесет и седмо място по височина в България. По билото му се движи границата на резервата Царичина - третият по големина резерват в национален парк Централен Балкан. Единственият по-голям горски масив от бяла мура се намира в района на връх Вежен и е най-северното находище в света. 

image

                    Под връх Вежен има голяма поляна, наречена от тукашните хора Царичина поляна. Резерватът носи нейното име, а то е свързано с една легенда от времето на цар Иван Асен II. 
             Било 1231 година. Царят е пред стените на Константинопол, но идва вест, за черната чума, развилняла се по нашите земи и непощадила дори царското семейство. Чумата взема живота на царица Ана-Мария и първородният Петър. Царят незабавно се завръща в Царевград Търнов, където заварва тежко болна и любимата си дъщеря Тамара, заприличала на мъченица в болката и страданието си. 
             Когато минава Гергьовден и Вежен смъква бялата плащеница от раменете си, а надолу хукват бързи, бистри и студени ручеи жива вода, когато слънцето стопля и облича гората, царят изпраща Тамара по тези места, където на поляната под върха лятно време излизат овчари да пасат стадата си. Тук тя е на гости у чичо си Радул. 
           Щом излиза на поляната Тамара е омаяна от красотата наоколо, от птичите песни, на които пригласят звънците на пасящото наблизо стадо. Сред стадото е Рада, а в ръцете и е последното новородено агънце, малка невинна душица, мила и красива, закичено е с червено цвете, против уроки. Рада подава агънцето на Тамара. Душата на болното момиче се отпуска, разтваря се и тя прегръща и целува животинката, пуска малкия немирник да бяга на свобода и той, подскачайки сваля от главата си венеца от диви цветя. Тамара го взема и поставя на главата си, като си казва, че е по-хубав от царска корона! А венецът бил изплетен с цветя, които най-много по тази поляна цъфтели, те събирали в себе си лъчите на седемцветната дъга. Разказали на Тамара, че това цвете е вълшебно. Името му е омайниче, защото мома, закичена с него ще заплени и омая момъкът, който първи я види.
            Тамара повярвала в чудодейната сила на цветето и всеки ден ходела закичена с него. И така до есента, когато стадата тръгнали към своите зимовища, а царската дъщеря трябвало да се завърне в Царевец. Вестта за нейното чудодейно изцеление стигнала до двореца преди нея. 
            Местните хора нарекли омайничето царско цвете или цариче, а поляната, на която то цъфти Царичина. Тук хората са добри и гостоприемни. Обичливи. Такива са били в онези времена, такива са и до днес. 

image


image

                    Вълшебното цвете омайниче. Слънчево цвете. Омайно. 
                    
imageimage


image


image

                    Докато легендите ме пренасят в света на вълшебството. Слънцето започва да слиза все по-ниско на запад. Горите притъмняват. Казват, че са били пълни с благородни елени и диви глигани. Дори мечки са скитали из тях. По тези места досегът с дивото е реален, дори мобилните телефони губят обхват. Оставаш сам с ромона на реката, с птиците и шепота на буките. 


image



image

                  Дивите горски обитатели могат да се видят във вид на трофеи в много вили и ловни хижи. Може би затова все по-трудно е да се срещнат в природата. 

image


image

                   Над Вежен плуват облаци, сякаш са неговите мисли, понесени от ветровете. Днес няма да успея да стигна до върха. Време е да се връщам обратно. С моето темпо, спирайки край всяка тревичка, скоро няма да се прибера. 


image


image


imageimage

                Последните лъчи на слънцето докосват върховете на борове и на ели. Слънцето се скрива някъде далече зад тях. Над ливадите бавно се спуска вечерта.  


image

                      Отсрещният склон е още огрян от слънцето. Тревата е ниско и равно покосена. В този планински край, където зърно и зеленчуци не могат да се отглеждат, хората отвоюват от гората свои територии, които им служат за пасища и ливади. По тези планински склонове събират сено за добитъка. Но вижте! Склонът е стръмен. Опитвали ли сте се да косите дори и на равно място? Много от тези поляни са изкуствено създадени, отнети с пот от гората. Вижте обаче в средата винаги има оставено неотсечено  дърво. Това не е случайно. За него се връзват с въже когато косят, за да са по-стабилни и улеснят работата си. Въжето навиват на кръста си и слизайки надолу полека се развиват. Звучи интересно, като приказка. Всъщност е трудовото човешко ежедневие по този край. 

image

                   Окосеното сено съхне на слънце преди да бъде прибрано. От време на време се обръща. Интересно е, че тук още работят с онези стари дървени вили с три зъба, които са леки и много удобни. Но гледайки тази пасторална картина човек се връща доста назад във времето, което май наистина спира на моменти... докато не изръмжи някой мощен джип и отново ускори това пусто време...

image



image

                   За някои стари къщи и дървета времето наистина е спряло да тече. Огромните дървета, вероятно столетници, бавно пристъпват към тази стара полуразрушена къща, която все още пази красивата си осанка. Това съчетание на камък и дърво, на бялата мазилка с вар и топлото кафяво на дървото, двете прозорчета, като две очи, вгледани с надежда и трепет към пътеката, обрасла с трева... всичко е някак толкова родно и мило и в същото време - много, много тъжно. 

image

                 Наблизо е реката, единствено другарче, бъбрива  дружинка на самотния дом.

image


image

                   Край прозорците на тази къща пък са надвиснали полудиви малини. Много малини има тук. Има цели градини. И в този дом е имало. Имало е и уют. Белите дантелени завески още стоят на прозорците, изпотрошени, като прободени очи. Имало е любов, трепетна и грижовна ръка... Сега е много тихо. Поне докато внуци правнуци не издигнат модерните си вили тук... Дали ще запазят аромата на малини. Дали надвисналите джанки ще зреят отново и пак. 

image

                      Отдавна вече са забелязали отсъствието ми. А на мен още не ми се прибира. Красиво е. И наистина лекува това място. 

image
 
                   Лекува душата.

image

                      Не само аз съм поела обратния път. Едно необичайно стадо. Има си странен водач. Гледката беше забавна.

image

                   Оказа се, че не ми се е сторило така. Тези пъстри козички си нямаха пастир, тоест човек, който да ги води. Водеха ги две кучета, но едното беше малко, така че определено един бе водачът. Завърна ги от пасището, прекара ги през живописното дървено мостче и поеха пътя към селото. Това се казва дисциплина и самоуправление. :)

image

                  Гората взе да хвърля все по-дълги сенки. Трябва и аз да побързам. 

image





Гласувай:
27



Следващ постинг
Предишен постинг

1. minavamottuk - Страхотно...
24.06.2011 07:53
добър разказвач..
цитирай
2. pevetsa - Какво му трябва на човек, хапне п...
24.06.2011 08:07
Какво му трябва на човек, хапне пийне, и по баирите, да търси мечка, да си пребори силите ... нооооо, и така е добре, с фотоапарат по баирите :)))))
Благодаря, приказна разходка.
цитирай
3. qbylkovcvqt - добър разказвач. . Опитвам се. П...
24.06.2011 12:55
minavamottuk написа:
добър разказвач..


Опитвам се.

Поздрав!
цитирай
4. qbylkovcvqt - Какво му трябва на човек, хапне п...
24.06.2011 12:57
pevetsa написа:
Какво му трябва на човек, хапне пийне, и по баирите, да търси мечка, да си пребори силите ... нооооо, и така е добре, с фотоапарат по баирите :)))))
Благодаря, приказна разходка.


Здравей, Алекс! :)
Който се страхува от мечки, не ходи в гората. ;)

Усмивки!
цитирай
5. ivana59 - Много красив постинг, qbylkovcvqt!
24.06.2011 16:10
Благодаря!
цитирай
6. kalin8 - Благодаря за чудесния разказ!
24.06.2011 19:51
Много ми харесаха и фотографиите!
Б.
цитирай
7. rossasommer - Благодаря
24.06.2011 20:27
за приказното завръщане по любимите родни места! Пишеш вълшебно!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Много ми харесва как разказваш, ...
24.06.2011 22:41
Много ми харесва как разказваш, сякаш чета приказка за горите. Снимките ти са чудесни. Аз също съм писала за омайничето и неговите лечебни свойства. Днес бях с млади хора на едно такова място и брахме билки, беше вълшебно.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/12/02/omainiche-liubovna-magiia.644247
цитирай
9. elidea - Благодаря за прекрасната разходка!
24.06.2011 23:00
Много красиво разказваш! Точно там ми се иска да съм в тези жеги - на въздух, слънце, вода и зелено :)))
цитирай
10. tili - Хубав и леко тъжен
25.06.2011 00:31
постинг.
Прохладен уикенд:)
цитирай
11. mamas - "Невероятна приказка е Тетевенският Балкан. "
26.06.2011 15:49
Така е, уверих се миналото лято. Десетина постинга със снимки съм му посветила, така ме омагьоса!
А ти наистина си невероятна разказвачка, Славе! Поздравления!
цитирай
12. kostadinovd - Поздрави !
26.06.2011 18:15
Много хубав постинг !
цитирай
13. tanelia - Прочетох постинга с невероятно удоволствие!
27.06.2011 05:59
Благодаря от сърце за приказната разходка! Поздравления!
цитирай
14. qbylkovcvqt - ivana59, здравей!
27.06.2011 09:50
Радвам се, че ти харесва.

цитирай
15. qbylkovcvqt - Благодаря за чудесния разказ! М...
27.06.2011 09:53
kalin8 написа:
Благодаря за чудесния разказ! Много ми харесаха и фотографиите!
Б.


:) Привет! Специално съм ходила на лов... за фотографии. А разказа сам си се подреди.
цитирай
16. qbylkovcvqt - Благодаря за приказното завръщане ...
27.06.2011 09:58
rossasommer написа:
Благодаря за приказното завръщане по любимите родни места! Пишеш вълшебно!


Вълшебството е в природата. Ще ми се да се усети магията, която има невероятната сила да възражда душата. Ако съм успяла и мъничко, то това е прекрасно!

Поздрав!
цитирай
17. qbylkovcvqt - Много ми харесва как разказваш, ...
27.06.2011 10:10
kasnaprolet9999 написа:
Много ми харесва как разказваш, сякаш чета приказка за горите. Снимките ти са чудесни. Аз също съм писала за омайничето и неговите лечебни свойства. Днес бях с млади хора на едно такова място и брахме билки, беше вълшебно.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/12/02/omainiche-liubovna-magiia.644247


Здравей, прекрасна Пролет! :) Това си е приказка за гората. Но ти я знаеш тази приказка. Ти си специалистът по билките. Аз познавам много билки от малка, :) научих и децата си да ги познават... Приготвям си някои лечебни вълшебства. Но за омайничето не знам много и не съм го използвала като билка. Имам омайниче, отглеждам си го /откраднах си го от една градина в Тетевен, където бях на гости преди време ;) / Цъфти пролетно време, след Гергьовден, има наситен слънчев цвят, огнен... гледаш го, гледаш и не можеш да откъснеш очи от него... като омагьосан...
цитирай
18. qbylkovcvqt - Много красиво разказваш! Точно там ...
27.06.2011 10:16
elidea написа:
Много красиво разказваш! Точно там ми се иска да съм в тези жеги - на въздух, слънце, вода и зелено :)))


elidea, привет! Не му мисли много! :)
цитирай
19. qbylkovcvqt - Хубав и леко тъжен постинг. Прох...
27.06.2011 10:20
tili написа:
Хубав и леко тъжен постинг.
Прохладен уикенд:)


:) Дааа, усетила си я тъгата. Хубавото върви заедно с тъгата...
цитирай
20. qbylkovcvqt - Така е, уверих се миналото лято. ...
27.06.2011 10:29
mamas написа:
Така е, уверих се миналото лято. Десетина постинга със снимки съм му посветила, така ме омагьоса!
А ти наистина си невероятна разказвачка, Славе! Поздравления!


Славе, аз си спомням твоите постинги. Тетевенският Балкан, Тетевен, Рибарица и околностите са едно от любимите ми места. Имаше един период, когато често ходех там... Който срещне тези места със сърцето си, никакъв алпийски пейзаж не би могъл да му въздейства.
Когато съм тук някак натрапчиво паметта ми повтаря /без сама да го искам/ Вазовото:

Поклон на теб, природо, създанье необятно
на твоя свод лазурен, на твойто слънце златно,
на твойта вечна младост и вечна красота,...

Ей такива, неща... откачени малко ;)
цитирай
21. qbylkovcvqt - Много хубав постинг ! Благо...
27.06.2011 10:33
kostadinovd написа:
Много хубав постинг !


Благодаря! Твоите стари къщи ме присетиха за тези снимки... :) Много ги харесвам тези къщи, духа им, топлината, която са съхранили, излъчването им... като живи са...

Поздрав и на теб!
цитирай
22. qbylkovcvqt - Благодаря от сърце за приказната ...
27.06.2011 10:35
tanelia написа:
Благодаря от сърце за приказната разходка! Поздравления!


И за мен е удоволствие да те срещна. Радвам се, че си в приказката :)

Усмивки!
цитирай
23. rossi9 - ох, красота!
27.06.2011 12:46
благодаря, че го сподели :)
цитирай
24. qbylkovcvqt - Красотата е толкова много, че се ...
27.06.2011 14:12
Красотата е толкова много, че се чудя от кое и по колко... :) Но ти умееш да виждаш красотата и в най-малките неща, надникнах при теб.

Усмивки и поздрав!
цитирай
25. slavimirgenchev1953 - Последвах те, както ти - пчелата, в това пълно с
28.06.2011 09:14
изненади приключение. Не съм бил по тези места, а колко са прекрасни. Благодаря за споделената красота и интересни наблюдения. Почувствах нужда да се вържа с въже, "косейки" по стръмното! )))
цитирай
26. qbylkovcvqt - Привет! :) Косенето е най-здравия ...
30.06.2011 01:29
Привет! :) Косенето е най-здравия фитнес, така че - защо не! Е, не съм пробвала по стръмнината с въже, но при всички положения е по-добрия вариант от бънджи, например ;)...
цитирай
27. lubara - Поздрави, qby !
03.07.2011 16:35
Разказвай, разказвай!
цитирай
28. qbylkovcvqt - :))))) Привет! С най-голямо ...
03.07.2011 16:48
:))))) Привет!

С най-голямо удоволствие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2861082
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930