Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2012 21:49 - Червен - перлата в царството на Ломовете
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 17048 Коментари: 23 Гласове:
32

Последна промяна: 01.07.2012 22:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                    Пътешествието ни през това вълшебно място, заредено с особена енергия, не е приключило. Вече сме под източните порти на средновековния град Червен. Показах част от околностите, част от мястото, сред което се е издигала крепостта. 
               Каньонът на Русенски Лом е много живописен с меандрите, които са изсекли сякаш скалите и са образували невероятни картини. Точно тук, северно от русенското село Червен, Черни Лом прави няколко извивки, между, които е платото с крепостта.
              Мястото има естествената защита на реката и най-старите жители по тези непристъпни скали са били траките. Да, всичко започва от траките! :) Заселили са се тук още 1 500-600г. пр. Хр. И едва ли само защитеността ги е довела по тези места. Тук има прилив на енергия и сила, има магия, която привлича.  Животът на този стръмен и недостъпен рид продължава до I в. пр. Хр. След това I-IV в. вече има данни за това място като част от Римската империя. През IV-V в. Атила и хуните опустошават цяла Мизия и Тракия. Следват славянските нападения по тези земи срещу Римската империя (VI в.) 


image

                  Византийският летописец Йоан Ефески пише: "На третата година от смъртта на Юстиниан, в царуването на Тиберий Победоносни, проклетият народ на славяните извърши нападение над цяла Елада, над Солунската област и над цяла Тракия. Те завладяха много градове и укрепени места, опустошаваха, горяха и грабеха страната и я заеха; те се поселиха в нея без страх, като че им принадлежеше. Това продължи четири години, докато императорът беше зает във войната с Персите и изпращаше там всичките си войски."
              И
мператор Юстиниан (527 - 565) в стремежа си да спре славянските нашествия стори няколко пояса от крепости, единият, от които е по брега на река Дунав. 



image

                   Крепостта Червен е разрушена и обезлюдена още в ранновизантийския период (IV-VIв.) Животът по тези места се е възродил през IX-X в. Селището се е разширило, за което говорят новите оградни крепостни стени (XIв.) Минават години на разцвет и падения. Селището, както и цялата страна попада под византийско владичество (1018г), началото на XII в. оттук минават маджари и нормани. Селището отново е разрушено... 


image

                    Поглед на североизток от височината на крепостта. Долу в ниското остана реката, опасана от буйна зеленина. 


image

                   Червен започва отново да се оформя като град след въстанието на Асен и Петър (1186г.) Вероятно е един от първите освободени от византийксото владичество град. Постепенно се оформя като един от главните центрове на Средновековна България. През втората половина на XIII в. той вече е един от водещите градове във Второто българско царство. След 1235г. става седалище на средновековната българска Червенска митрополия, тогава нараства и значението му като духовно средище. 
               Влизаме от изток в стария средновековен град. 


image

                     Градът е бил феодално владение на на българския цар Георги Тертер (1280-1292), който основава  династията Тертеровци. Най-известен от фамилията е синът му Теодор - Светослав Тертер (1300-1321). Гробът на цар Георги Тертер се намира в скалната църква Кръщялнята - част от средновековния скален манастир при с. Иваново.
                 През втората половина на ХIII в. градът се оказва на пътя на прииждащите от Азия татарски орди и отново е превзет, разграбен и разрушен. При неговото възстановяване след прогонването на нашествениците в началото на ХIV в. е променена цялата градоустройствена схема. Градът се превръща в една от най-укрепените и непристъпни крепости. 
                 По това време нараства нуждата от нови монети в Новата българска държава. През втората половина на ХIVв. Червен става един от центровете на монетосечене в България. 



image

                  Интересни са направените компютърни възстановки на това как е изглеждал градът в цялото си великолепие. Показани са плановете, сградите, средновековния замък, църквите, бойните кули... Червен е изграден като непристъпна сигурно защитена крепост.


image

                    Местопложението и надеждната отбранителна система налагат Червен като важен военен център, чиято цел е да защитава столицата Търново от север.


image

                   Първоначално градът  се е състоял от две части - укрепен вътрешен град и неукрепен външен. Вътрешният град е за социалния елит от онова време и е бил защитен от крепостни стени. Градът е търговски и културен център. Бързо се развива и населението му се увеличава, което налага изграждането на нови жилищни постройки в западната част на рида. 
               Отначало (края на XII, началото на XIII в.) градът е повтарял устройството на ранната византийска крепост - само най-високата част е защитена с крепостни стени и четвъртити кули. През XIV в. започва застрояването на западната част на рида. Това са жилищни постройки, които първоначално не са били защитени, но по-късно са укрепени с крепостни стени, подсилени с нетипични за този период полукръгли кули. 



image

                   Сърцето на града е Цитаделата с феодалния замък. На това място скалите са най-стръмни, така че мястото не е случайно избрано. Реката тук е най-близо, а до нея се е стигало чрез пътека изсечена в скалата. 
               Замъкът е бил изграждан на два етапа: края на ХІІ в. - началото на ХІІІ в. и първата половина на ХІV в. Около открит вътрешен двор са разположени постройките. В двора на замъка има църква . Тя е била предназначена за владетеля на замъка и неговото семейство. В замъка има жилищни помещения на етажа и такива със стопанско или отбранително значение в приземието. В двора се намира и водохранилище, издълбано в земята. При нападение стените и бойната кула в югоизточната част защитавали населението в двореца. Интересен е фактът, че сградата е изградена като типичен феодален замък, подобно на търновския царски дворец, но няма данни за наличието на феодално зависимо население.
               Стените на замъка (1,20 - 1,50 м) са градени в почти неправилни редове от грубо дялан камък.


image

image

                    Източната стена е изградена изцяло наново пред останките от старата и е с дебелина 2,30 м и бастиони изградени на 11 м един от друг.


image

image

                    Улиците на града са били тесни, стените му високи, но въпреки това пространството е максимално подредено според мястото и не се губи чувството за простор. 
               Уличната мрежа също е много добре изградена. Централната улица представлява основната транспортна ос и пресича града в посока изток-запад като се свързва с извънградските пътища. Около основната улица, както и около няколко второстепенни, са разположени жилищните, стопанските и др. сгради. Тя също е съобразена с отбраната на града. Главната улица преминава близо до замъка, но променя посоката си към тесен проход (ширина 2,60 м), който води към западната порта. Изсечена в скалата, улицата продължава по-надолу и завива рязко към портата. От външната и страна се намирал отбранителният ров. Предполага се, че търговците, житарите, болярите, митрополитът и конниците са минавали и по друг път откъм Дунав покрай Селище.

image

                   Крепостните стени са преграда за враговете, но откриват невероятна гледка за тези, които са отвътре - панорамата от тях надолу към реката е много красива. Гледката, която се простира под и пред нас е в посока север, там някъде са Дунав и Русе. 
               Дола, който се вижда между двете възвишения се нарича Москов дол. През него минава стар римски път към Града-пристанище на шейсетте кораба (Сексагинта Приста). Пътят е застлан с плочи и е бил широк 4,5 м. Малко по надолу от Москов дол, на двата бряга на река Черни Лом, е имало останки от подпорни стълбове на мост. От моста пътят е вървял по северозападния склон на Червенската крепост и е достигал до югозападната част на града. Посоката на пътя показва, че той е водил до Търновград. 


image

image

image

                    Жилищните сгради са построени амфитеатрално около главната улица и с фасади, насочени към нея. На мястото на разрушени при татарското нашествие сгради в централната част на града са издигнати нови обществено-административни постройки. Силно ограничената площ, пазена от крепостните стени, е наложила Цитаделата и същинският град да бъдат гъсто застроени. Жилищните сгради са били издигани на няколко етажа с долен етаж, изсечен в скалата. Стените, дебели 0.50-0.80 м, са с градеж от ломени камъни, споени с кал. Най-вероятно горните етажи са имали паянтова конструкция. Според начина на градеж се предполага за предназначението на постройките в средновековния град и периода на строеж. Разликите са основно в дебелината и начина на градеж на стените.
                 Жилищните сгради са от ломен камък, споен с кал, основите, които са останали до днес свидетелстват за по-груб градеж.



image

                    Отново поглед към Москов дол. В ляво в самите скали има останки от скална църква. 


image

image

                       Римският път вдясно от църквата. 


image

image

image

image

image

                   Вече сме пред останките на средновековния замък.                    


image

                    Църквата в двора на владетеля. 


image

                     Тази църква е разположена в двора на замъка. Тя допълва и раздвижва линиите на сградите и стените около нея с полукръглия си план, полукръгли ниши и полукръгли колони. Била е изградена от редуващи се бял камък и тухла, арките са били обрамчени с два реда тухли и украсени с керамични панички. Това допълнително украсява орнаментиката на сградата и дава завършен вид на цялостната картина. Начина, по който са строени и външния вид на църквите в Червен много напомня несебърските църкви. 


image

image


image

image

image

image

                    Поглед на юг от мястото, където е замъкът. Пред нас е великолепна панорамна гледка. Това е сегашното селище Червен. 


image

                    Върху зидове на църквите от XII - XIV в. са открити няколко рисунки на конници, елени и грифони със странни туловища. Тъй като местността е обитавана още от траките, логично е Червен още преди покръстването да е бил известен езически култов център. Строежът на църквите, сходството с несебърските, където местните най-стари жители, също са траките, отново напомня и говори за една по-стара вяра, обединявала народа на земята ни от древността и своеобразно съхранила се дори и след покръстването.  
               В Червен са намерени най-ранните надгробни паметници у нас. Открити са вградени в крепостната стена.
              В продължение на векове градът е бил военно-административен и религиозен център на хърцоите.
              Началото на етнографската група "хърцои" се поставя от съюз между българи, славяни и траки, а името "хърцои" е сходно с името на славянското слънчево божество Хърс. Самата крепост се намира близо до село Кошов, където са открити жертвеници - т. нар. "шараптани", които са доказателство, че Червен още преди покръстването си е бил могъщ езически култов център. На юг от крепостта е Тумбата, а на север - Голям рай манастир, Малък рай манастир и Кошута, които характеризират Червен като дохристиянски център. И в днешния Червен надгробните паметници са със знаците на "световното дърво" на езичниците.                     Открит е манастирски комплекс в скалите, за който се знае, че е изграден с дарителството на Иван Асен II. Намерени са множество скални икони. В манастира има училище, където са се обучавали младежи за църковния клир и за светски професии. Като митрополитски град Червен бил притегателен център на книжовници, живописци и дейци на средновековната култура. През 1235 г. с обявяването на града за митрополитско средище започва процес на поява, укрепване и развитие на скалното монашество в района, за което свидетелстват множеството скални манастири по долината на р. Русенски Лом, които са тясно свързани с митрополитския център.



image

                    Червен е бил голям занаятчийски и железодобивен център. В западната част са разкрити работилници, съоръжения за топене на метал и обработване на рудата, а в Цитаделата е било практикувано ювелирство. Голямото количество от различни монети от ХІV в. говори за много добре развита търговия.
               В църква № 10 са открити тринадесет миниатюрни релефни керамични иконки, скулптурни изображения на птици, разкрити са по капителите каменни релефи с човешки изображения. Занаятчийските квартали са разположени в подножието близо до крепостната стена. Силно развито било и керамичното производство. Червенските грънчари правели както обикновени кухненски, така и съдове със сграфито украса. 
През средновековието сграфито керамика се среща в изобилие в царските дворци. Използвана е както за трапезата, така и за украса по стените – както правят и днес ценителите. Изработвана масово в периода XII – XIV век, по-късно тя замира и много от тайните и биват загубени. При разкопките на Царевец през 70-те години на 20 век са намерени много и много красиви съдове. След което започва преоткриването на Сграфито технологията.
                Много добре било развито златарството, за това говорят многото намерени глинени поти (о
гнеупорен съд за разтопен метал).- съдчета за топене на благородни метали, калъпи за отливане на накити, златарски инструменти и др. В едно голямо жилище във вътрешния град заедно с монетно съкровище е открито кюлче сребро и финна сребърна тел, които вероятно са принадлежали на майстор-златар. Част от находките са и пръстени, обеци, сребърни и медни копчета и др.
                За нуждите на града са извършвани и много строителни работи, което говори за развити - каменоделство, тухларство, дървообработване.
               Голяма част от населението на Червен се занимавало със земеделие.


image

                      Поглед към западната кула, най-добре запазена. 


image

                     Вход към водохранилището в двора на цитаделата.

                 В двора на замъка се намира и водохранилище, издълбано в земята. 
                 Във връзка с издръжливостта на града при обсада били предвидени и големи запаси вода, съхранявана в две водохранилища. Едното било изсечено в скалната основа, а другото се намирало в едно от помещенията на замъка. Водната кула над кладенеца близо до владетелското жилище също била използвана при обсада. В засводено помещение под кулата имало каптиран извор с голям дебит. По тунел, висок 2,40 м, изграден от правилни клиновидно оформени каменни блокове с шахтовиден отдушник на тавана се стигало до покрит коридор, който достига подножието на отвесната скала. По нея са изсечени стъпала, водещи до замъка. Поради силния наклон на терена стъпала са изградени и в тунела, и в коридора. Водоснабдителното съоръжение осигурявало вода на Цитаделата по време на обсада, затова било здраво укрепено.


image

                     Това е същото водохранилище, а в него има каменна топка, която ме озадачи - какво ли е пък това чудо. 

                 Интересна находка са кръглите бойни топки с диаметър 0,50 м, някои от тях са издялани от камък подобен на кремък, а няколко са от варовик. Тридесет и една са открити подредени до стената при вътрешния северозападен ъгъл на замъка, две - пред входа на сградата и три пред помещение № 2. Това най-вероятно са боеприпаси за требушетната артилерия, която се използвала за разрушаването или повреждането на укрепепителни съоръжения. Поради големите размери на бойните топки се смята, че те не са служили за защита на крепостта, а са били обсадни, използвани от българските царе в техните завоевателни походи.


image

image

                   В източната част на Цитаделата се е намирал градският площад, с две църкви около него. Някои от църквите са вградени в самата крепостна стена със зазидани каменни блокове с врязани кръстове. Кръстове и изображения на светците - покровители на града има и около крепостните порти.


image

                    Една от най-големите и представителни църкви е Митрополитската църква. Тя се намира срещу входа на замъка. Построена е върху най-вискоката част на вътрешния град. Технологията на строеж е редуване на пояси от камък и тухли. Фасадите са раздвижени от декоративни пиластри, които затварят слепи арки, увенчани с големи декоративни розети и керамични панички. Под покрива има корниз от заострени зъбци. Била покрита с керемиди. 


image

                   Според открит надпис в Червен е имало и арменска църква. Повечето от сградите са с план на кръст и имат една или три апсиди на изток с кули-звънарници издигнати над притворите на някои от тях. Стените на всички църкви са били покрити със стенописи, от които днес е запазена малка част. Вътрешното пространство оформяло обширни зали с каменни пейки. Не е изключено в тях да се е събирало местното събрание по подобие на създаващото се градско самоуправление в Средна и Западна Европа.


image

image

image

image

image

image

image

image

image

image


image

                    Западната крепостна стена е построена върху запазената на височина до 5 м. ранновизантийска; едрите каменни блокове са надградени с по-дребни и пълнеж от ломен камък, споени с бял хоросан и подсилени с хоризонтални дървени греди – сантрачи. Стената е дебела 1,50 - 1,80 м, което е по-малко от долния градеж, но е компенсирано с изкопаването на ров пред нея. От вътрешната страна са били разположени казармени помещения и малка еднокорабна църква. Тя разделя града на две части и е най-добре запазена. В северната й половина се издига кула, която е един от малкото запазени образци на българското крепостно строителство от XIV век. Кулата има четвъртита форма със страна 8,5 м и височина 12 м. Построена е върху основите на подковообразна ранновизантийска входна кула. В горния си край завършва с бойна площадка, заградена с парапет със зъбци. Под тази площадка се намира еркерно наддадено помещение, също пряко свързано с отбранителните функции на кулата. 

image


image


image

image

                     Бойна площадка, заградена с парапет със зъбци.


image

                    Под тази площадка се намира еркерно наддадено помещение, също пряко свързано с отбранителните функции на кулата. На западната му стена има две амбразури, които се стесняват към външната си страна.


image

image


image


image


image


image


image

                   И горещото слънце над нас.

image


image


image

                   Тази кула е послужила за образец при реконструирането на Балдуиновата кула в Царевец. 

image

                     Главната улица преминава близо до замъка, но променя посоката си към тесен проход (ширина 2,60 м), който води към западната порта. Изсечена в скалата, улицата продължава по-надолу и завива рязко към портата. От външната и страна се намирал отбранителният ров. 


image

image

                 През късната античност и известно време през Средновековието в тази кула се намирал западният вход на крепостта, който при едно от преустройствата бил затворен . Новият вход бил изграден южно от кулата. За да бъде по-добре охраняван, над него била построена лека бойна площадка, издадена пред стената. И днес личат гнездата от гредите, които са я поддържали.


image

image

image

                    На това място, срещу стените на Западната порта ясно могат да се различат следите на времето върху стената. Облите камъни, които са в самите основи на кулата и стената са останали от градежа на траките, от римско време камъните също са релефни, но са съвсем различни, не толкова обли, те продължават градежа нагоре. В най-последния пласт е средновековния градеж. Камъните са по-малки и зида е по-тесен...


image


image

image

                    Преминаваме над реката. Последен поглед към крепостта. 

image

image

image

                    Едно чудно кътче за отмора под зелената сянка и в близост до ромона на реката.

image

image

                    Отново сме в подножието на скалите, на които е кацнала крепостта. Гледката и отдолу нагоре е много внушителна. 

image

image

image

image

image

image

                    Съпроводени от аромата на снежнобелите акации, малко уморени, но удовлетворени се отправяме към автобуса, който вече ни очаква. 

image

image

image

image

                     Последен кадър от прозореца на автобуса. Целта беше кацналата на скалите крепост. Като орлица.
... Но автобусът отмина твърде бързо. Ще се наложи да се върна... :) Наистина има такива притегателни магически места, които ни карат да се връщаме отново и отново... Това е едно от тези места. 

image

               Не съм историк. Обичам историята. И за да съм  точна, разказвайки за крепостта, използвах някои статии от интернет. Този сайт ми допадна най-много. Мисля, че е най-точен и подробен като информация. 

http://www.bulgariancastles.com/bulgariancastles/bg/krepost-cherven


Тагове:   България,


Гласувай:
32



1. planinitenabulgaria - Брависимо за този вдъхновен постинг!
01.07.2012 23:17
Бяхме там доста отдавна... Сега си припомних за този комплекс и си намерих проспекта, който купихме от там - 1985 година.
Коста
цитирай
2. анонимен - Великолепен пътепис.
02.07.2012 09:12
Истинска интересна лекция, придружена с илюстративен материал. Много ме обогати.
цитирай
3. анонимен - Много хубав
02.07.2012 10:05
постинг - снимките и разказа са чудесни! ;)
цитирай
4. tota - Поздрави и от мен, Славе!
02.07.2012 13:01
Интересно поднесен материал за средновековния град Червен.

Хубав ден!!
цитирай
5. qbylkovcvqt - Бяхме там доста отдавна. . . Сега си ...
02.07.2012 13:45
planinitenabulgaria написа:
Бяхме там доста отдавна... Сега си припомних за този комплекс и си намерих проспекта, който купихме от там - 1985 година.
Коста


Привет, Коста!

:) И аз не съм тук за пръв път. Но винаги откривам неща, които преди не съм забелязала или не са ми направили впечатление.
цитирай
6. qbylkovcvqt - Истинска интересна лекция, при...
02.07.2012 13:47
parasol написа:
Истинска интересна лекция, придружена с илюстративен материал. Много ме обогати.


:) Е, ако не друго, поне да събуди любопитството. Това място наистина е заредено с невероятна енергия.
цитирай
7. qbylkovcvqt - Много хубав постинг - снимките и ...
02.07.2012 13:51
gogi6666 написа:
Много хубав
постинг - снимките и разказа са чудесни! ;)


Поздрав! :)

Снимките на скалната църква не са ясни, но са правени от крепостта, разстоянието е голямо и явно съм увеличила повече от възможностите на апарата... А като четох разни материали за Червен впоследствие, осъзнах на колко още неща не съм обърнала внимание, там на място...
цитирай
8. qbylkovcvqt - Интересно поднесен материал за ...
02.07.2012 13:53
tota написа:
Интересно поднесен материал за средновековния град Червен.

Хубав ден!!


Ати, опитах се да покажа това, което на мен ми харесва и намирам за истинско и стойностно.

Усмивки!
цитирай
9. gocho52 - Не си ли историк?
02.07.2012 14:12
Ние,твоите почитатели, ти даваме диплома.
Направила си достоен за уважение труд...
Ще посетя обекта!
цитирай
10. daan - :)
02.07.2012 15:42
PREKRASNA RASHOTKA NI NAPRAVI:)))
TI BALGODARAM
цитирай
11. qbylkovcvqt - Ние, твоите почитатели, ти даваме ...
02.07.2012 16:23
gocho52 написа:
Ние,твоите почитатели, ти даваме диплома.
Направила си достоен за уважение труд...
Ще посетя обекта!


:))) Не, не съм. Но съм доволна, че си заинтригуван от този средновековен български град.
цитирай
12. qbylkovcvqt - PREKRASNA RASHOTKA NI NAPRAVI:...
02.07.2012 16:25
daan написа:
PREKRASNA RASHOTKA NI NAPRAVI:)))
TI BALGODARAM


Замък, достоен за принцеса, Даан! :)))

Усмивки!
цитирай
13. tili - Благодаря
02.07.2012 18:44
за чудесния пост!:)
цитирай
14. qbylkovcvqt - :) Ценя мнението ти, tili, радвам ...
02.07.2012 18:46
:) Ценя мнението ти, tili , радвам се, че ти харесва.

Поздрав!
цитирай
15. dolsineq - Благодаря за този хубав материал!. ...
03.07.2012 00:08
Благодаря за този хубав материал!...
цитирай
16. qbylkovcvqt - :) Защото и разходката беше хубава. ...
03.07.2012 06:00
:) Защото и разходката беше хубава...

Усмивки!
цитирай
17. alexs - Много подробно описание на сред...
04.07.2012 10:23
Много подробно описание на средновековния град Червен
А линка с постинга ти ще го добавя към моя постинг
"Топ 10 забележителности на Русе и областта"
http://alexs.blog.bg/turizam/2012/05/06/top-10-zabelejitelnosti-na-ruse-i-oblastta.950117
Поздрави и хубав ден!
цитирай
18. sparotok - !
04.07.2012 13:45
Ако трябва да предам впечатленията си от този постинг няма да ми стигне следобеда:)

Ограничавам се само с - Прекрасно!:)

Поздрави!
цитирай
19. qbylkovcvqt - Много подробно описание на сред...
06.07.2012 15:17
alexs написа:
Много подробно описание на средновековния град Червен
А линка с постинга ти ще го добавя към моя постинг
"Топ 10 забележителности на Русе и областта"
http://alexs.blog.bg/turizam/2012/05/06/top-10-zabelejitelnosti-na-ruse-i-oblastta.950117
Поздрави и хубав ден!


:) Усмивки!
Когато пиша, аз самата научавам много неща. Докато проверявам това, което съм си намислила (за да не напиша някоя глупост) преравям доста други материали.
цитирай
20. qbylkovcvqt - Ако трябва да предам впечатленията ...
06.07.2012 15:18
sparotok написа:
Ако трябва да предам впечатленията си от този постинг няма да ми стигне следобеда:)

Ограничавам се само с - Прекрасно!:)

Поздрави!


:))) Поздрав и на теб! От Дунава! ;)
цитирай
21. zvezdichka - За мен беше
13.07.2012 15:13
удоволствие Славче да погледна крепоста през товите очи и да прочета подробните обяснения. Беше ми много интересно, а и не знаех подробности от историята. Аз само веднъж съм била на крепостта, когато беше завалял 1-я сняг :). И я видях бяла.
http://zvezdichka.blog.bg/turizam/2009/12/16/srednovekoven-cherven-posreshtash-pyrviia-sniag.455863
Поздрави!
цитирай
22. анонимен - Отново прекраснен постинг/// К...
25.08.2012 14:16
Отново прекраснен постинг/// Казвате ,че не сте историк ала ни поднасяте толкова исторически данни .Явно доста труд хвърляте преди да побликувате .За мен беше невероятно удоволствие да ,,разгледам '' крепоста четеѝки написаното от Вас Благодаря /
цитирай
23. qbylkovcvqt - :) Филолог съм. Уважавам думите и не ...
25.08.2012 16:08
:) Филолог съм. Уважавам думите и не обичам да ги хвърлям на вятъра. Вярвам в тяхната магическа сила. Проверявам фактите преди да публикувам.
А историята върви заедно с литературата. Не може да се занимаваш с литература и да не познаваш историята. Аз обичам да се ровя и в литературата, и в историята. Българската история познавам много добре, но наистина не съм специалист.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2852588
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031