Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2012 17:29 - Писанец - част от богатството на Природен парк Русенски Лом
Автор: qbylkovcvqt Категория: Туризъм   
Прочетен: 32914 Коментари: 16 Гласове:
27

Последна промяна: 11.07.2012 12:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                   Вече е началото на юни. Градът е потънал в плътния аромат на липите, който прониква навсякъде. Нахлува през разтворените прозорци, омагьосва с диханието на лято и мед, а към обяд вече натежава от жега. В такова омайно време си е направо грях да останеш между бетона и асфалта на града.
            И отново е време за пътешествие. 


image

                 Автобусът ни оставя в село Писанец. Китно зелено и прохладно селище в обещаващия жега ден. Разпростряло се е на брега на Бели Лом, на около 30 км от Русе в посока югоизток, близо до пътя Русе - Разград. Мястото му е средищно, в границите е на "Природен парк Русенски Лом", от него тръгват различни маршрути по поречието на реката или обратно срещу течението към Лудогорието, където се крият изворите на реката.
        С течение на времето, в продължение на много години това място от дъно на море се е превърнало в чудно селище, през което протича и до днес река Бели Лом. Отначало тук са живели траки, после римляни и славяни. От траките (VI в. пр Хр.) има намерени 
сребърни монети, бронз, керамика. Селището е било свързано със железодобив (XII-XIVв.) - монетни находки в метсностите Голямо и Малко Градище; останки от пещи за топене на желязна руда и находки от шлака, които могат да бъдат намерени и днес. Едното старобългарско средновековно градище е имало стратегическа роля в този район(XIIIв.) Тук е имало крепост равна по значение на Червенската крепост. 
 
                
image

                     Наоколо буйна зеленина и тишина владeят простора. След изпълнения с надпревара с времето делник сега се усеща неистово някак жаждата за отмора.  Тук е точното място. Всичко е потънало в спокойствието на безвремието. 
              Маковете са разтворили копринените си листенца срещу слънцето сред буйни треви и нацъфтял равнец. Древноримска легендата разказва, че са се появили от сълзите на Венера. 
               Когато Венера изгубила своя любим Адонис, тя безутешно и дълго плакала, а там където капели сълзите и, се появявали макове. И сега листчетата им много лесно се ронят, капят като сълзи. 



image

                    Полският мак (Papaver rhoeas)
             Наричат го още кадънка и тръмбул. Много нежно и красиво диво цвете, носещо усещането за лято, сякаш в листенцата му е събран огънят на жаркото лятно слънце. Прилича на гореща усмивка под слънчевите лъчи, но откъснато, то бързо умира, дори и във ваза с вода...
            Също е билка. Използва се за дихателните пътища, при кашлица и при стомашночревни разстройства. 
            Макът е и медоносно растение, много обичано от пчелите. 
           Аленото цвете има успокояващи и обезболяващи свойства, които са били познати още в древността. Теофраст - бащата на ботаниката, прави много подробно описание на цветето и неговите лечебни свойства. В древните ръкописи по медицина маковият сок е описан като напитка с успокояващо действие по време на хирургични операции. Според Омир Хубавата Елена давала маков сок на ранените в Троянската война бойци, за да ги  избви от страданията и болката.  Вергилий нарича мака "lathean" - "даряващ забрава", а Хипократ препоръчва маковия сок като питателно и укрепващо питие. Диоскорид обаче предупреждава, че приеман в по-големи количества маковият сок би могъл да бъде смъртоносен. 
             Легендите разказват още, че цялото царство на Морфей било застлано с макове. 
             Древните гърци пък вярвали, че това крехко цвете е сътворено от бога на сънищата Хипнос за богинята Деметра. Персефона, единствената дъщеря на Деметра, била отвлечена от Хадес, богът на подземното царство. Когато след дълго безполезно търсене Деметра била толкова обезсилена, че не можела да дари нивите с плодородие, не можела да им даде силата да растат, тогава Хипнос и дал мака, за да може да заспи и да си почине. Самата Персефона, единствената дъщеря на Деметра и невиждана красавица с омаен глас, често е изобразявана с макове, много макове по нея, символизиращи спускащият се над земята покой. 

                    
image

                    Красота! Свобода, волност и сила! :) 

image

                    Ето я и крайселската чешма. Слънцето вече се е вдигнало високо и студените чучури примамливо пеят и пръскат прохлада. 

image

                     На плочата е изписано, че е построена от Писанската селска община с помощта на Русенската окръжна постоянна комисия. Почната на 1903 и свършена 1909г. Между двете години има кръст, защото нищо не се получава без божията помощ. Кръстът е украсен с малък флорален елемент. 


image

image

                     Водата прелива през постава и съблазняващо се пилее, сякаш приканва да протегнеш ръце под студените струи. 


image

                      В дългите пълни с вода постави утоляват жаждата си стадата привечер, когато се връщат от паша. 


image

image

                    Така изглежда чешмата от задната страна, където има просторно място за изпиране на пъстрите селски черги. :) Усмивка предизвиква мисълта за това обвито с някаква странна носталгия,  отминало вече време. 


image

                    А наоколо слънчево се усмихват цветчетата на лайката и въздухът изведнъж се изпълва с мириса и, когато нагазваме в чудния килим, който е разстлала пред нас. 
               Flores Chamomillae
               Още едно вълшебно цветенце с универсално действие. 
                Лайката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, ранозаздравяващо, успокояващо, потогонно и други действия. Използва се вътрешно и външно при възпаления на дихателните пътища и храносмилателната система. Има болкоуспокояващо действие. Използва се и външно, има антисептично действие - при труднозадравяващи рани, успокоява раздразнената кожа... Използва се в козметиката,... дори като естествено средство за изсветляване на косата. 


image

image

                    Домът е моята крепост! Едно инетересно решение върху скалите. Имаше и други интересно изградени и подредени домове, като украса върху високите скали и скалисти склонове. 

image

image

                    Полският синап (Sinapis arvensis)  
              Изглежда точно като овчарската торбичка, но цветовете му са жълти. Цялата поляна пред нас е покрита с него, като златна е. 
              Досаден бурен чиято най-популярна употреба е за направата на горчица. Приготвянето на горчица е специалитет още на древните римляни, които към смлени семена от синап прбавяли вино, до получаване на еднородна смес. Освен семената, листата също са ядливи, но не се препоръчват за хора, имащи проблеми с щитовидната жлеза. Могат да причинят нейното увеличаване. Питагор е използвал синапа срещу ужилвания на скорпион, а Хипократ - в различни лекарства и мазила за лекуване на зъбобол и  други заболявания. Баба ми лекуваше пневмония, а аз слагам от малките ароматни семенца в киселите краставички... 

             Движим се през местност, където има редки и защитени растения. 


image


image

                  Преминаваме на левия бряг на реката. Водата и тръстиките в нея, върбите... всичко е потънало в различните нюанси на зеленото, а във въздуха се усеща влагата и прохладата лъхаща от реката. 


image

image

                    Salvia officinalis 
            Това е градинският чай. Цветето на безсмъртието. В постинга "От Кошов до Червен" показах също салвия, но тя е друга разновидност. Всъщност това е чудодейната билка на столетниците.
            Хипократ и Диоскорид са смятали това растение за свещена трева и най-полезното лекарство.
             В древен Египет, където медицината е развита до съвършенство, според изворите, след време на епидемии или по време на война, когато населението силно намалявало, жените били принуждавани да добавят от това растение в храната, "за да се умножи населението по - бързо”. 
              В Централна европа и Средиземноморието салвията е пренесена от римляните. 


image

image

image

image

image

                    Окото не може да се насити на зеленото. Някак внушително и носещо спокойствие едновременно. Тук времето не съществува. Задъханият и забързан ритъм на живота го няма. Тук живот и вечност са едно и също. 


image

                    Широколистен жиловлек
        Plantago major L. 
             Любимо и ценено от българската народна медицина растение. Използват се листата и стеблата. Лекува всякакви вътрешни и външни рани. Ефикасно средство за лечение на хронични бронхити, колити, язви, гастрити. Листата, даващи живот са ценни и при външно лечение на гнойни рани, различни възпаления на кожата и устната кухина. Счукани свежи листа от растението са добро средство за налагане върху ухапвания от насекоми,пчелни ужилвания. 

image

image

                  Живовлек в съчетание с детелина. Търси се четирилистната.

image

                    Орехите са наедрели (Jъglans rйgia) 
             Ореховото дърво има ценна дървесина. Много орехови дървета в последните години бяха изсечени безконтролно и без търсене на сметка, докато така наречените природозащитни организации у нас се занимават с опазването на бездомните кучета... 
             Листата на ореха са с високо съдържание на йод и с това са ценни.  
             Няма да изброявам полезните качества на плодовете. Не само са лечебни, но от ядките на ореха - било зелени или зрели се поумнява. ;) 

             Добро мезе са привечер, след залез, леко запечени и посолени, с чаша изстудено вино... 


image

                   Същото може да се напише и за леската и нейните вкусни лешници.   
              Corylus avellana
               Латинското име на лешниковия вид "Corylus" произлиза от гръцката дума "кorys", която означава шлем. Лешникът се счита за символ на мир и здраве, богатство и власт.
              Плодовете са богати на витамин Е, те са антиоксидант и добро профилактично средство против сърдечносъдови и ракови заболявания. Действат болкоуспокояващо при язва. Освен това са страшно вкусни и добра добавка към чаша уиски с лед. 

image

                   Това цветенце ми прилича на исоп.
            
Лечебният исоп (Hyssopus officinalis)
            Освен билка е и подправка за салати, меса, супи и сосове. Използва се и при приготвянето на ликьори. 
         
  Маслото от исоп е токсично, лечебно е само в правилната доза. 


image

                    Знаете ли какво е разковниче?! 
             Аз не знам латинското име на това потайно цветенце. Но знам, че намериш ли разковниче, това решава всичките ти проблеми автоматично. Ако си болен - оздравяваш, ако търсиш любов - тя те намира, ако си нещастен - щастието внезапно ти се усмихва. 
             Народът казва разковниче на четирилистната детелина. 

image

                    Казват, че не се показва често. Че е много рядка сред многото трилистни. Аз често намирам многолисни детелини. Не. Излъгах. Те ме намират. Сякаш сами ме викат при себе си, привличат погледа ми. Имат странна притегателна сила. 

image

                   И този ден беше от тия, в които усмивката се ражда във вид на детелина. Само че, не беше с четири, а с пет листенца. 

image

                   Щастието на този човечец не е в България. 


image

                    Настигна ни с козичките и взе да се оплаква, че тази сутрин е окъснял. Явно му се говореше. Компанията на козите никак не е достатъчна за едно човешко същество. Успя да ни се похвали, че синът му е в Америка. Мнооого добър в своята област. И това лято ще си дойде... За малко. 


image

                    Овчарят не каза нищо. Той явно си беше мълчаливец. На това място се срещнаха, поздравиха и разминаха двете стада. Пасторална картина, която също скоро ще остане в миналото. Животните са все по-малко в тези селски стада. А някога богатството се е измервало в глави добитък...

image

                    Тук мястото е по-високо и липите още не са разцъфтели. Но пъпките им ахааа да се разтворят...

image

                   Още един поглед към дететлините. Много и едри са тази година след падналите обилни дъждове. 
            Trifolium
             Има бяла и червена детелина. Много ценно фуражно и медоносно растение. 


image

                    Изкуших се да покажа следващите две снимки. 
               Той е седми клас. Седнали сме да отдъхнем. 
               Има неуморни деца, които и в момента се катерят по околните стръмнини и дървета. Правят своите малки победи и покоряват първите си "върхове".
              Някои неизменно са с топката. Даже от нечия раница се появи и прашка, не знаех, че децата още играят с прашки... 

image

                  Андреан чете. Знаете ли какво!?
            Рей Бредбъри, "451 градуса по Фаренхайт“. Предните дни медиите бяха съобщили за смъртта на писателя. 


image

image

                   Мостът край село Писанец, един от най-високите на Балканския полуостров. Води направо към Варна и морето! 

image

                    Природната забележителност "Мамула". Отвесна скала, самотно стърчаща сред зеленината наоколо. 

image

                       И пчела, омаяна от цвете...  

image

image

                   А цветето - казват му безсрамниче. "Толкова е безсрамно, че чак черничко не му е останало"... 

image

image

image

               Hypericum perforatum
         Жълт кантарион, звъниче. Горчива, но чудотворна билка. За него вече съм писала. Тя е от любимите народни билки, позната на всички. От него по горчив е само червеният кантарион, но той се среща на по-висока надморска височина и е по-рядка билка.
          Народът му казва още "Христова кръв" или "Христова чудотворка".
         Действа противовъзпалително, противомикробно, ранозаздравяващо и противоязвено, тонизира нервната система, има подчертан кръвоспиращ ефект, подобрява оросяването на сърдечния мускул, засилва сърдечната дейност, леко понижава артериалното налягане, има пикочогонен ефект. 
         Чаят от звъника е средство за добро настроение. Но билката трябва да се използва внимателно. Трябва да се знае за какво се използва - в зависимост от количеството и продължителността на употребата би могла да има странични, нежелани ефекти.    
         
Жълтият кантарион е основна съставка на виаграта ;) ... 

image

image

                    Още една ценна билка. Не знаех, че расте и цъфти по тези места. 
             Вълнист напръстник. И за него вече съм писала. 
              Digitalis lanata Ehrh.
              Препаратите, приготвени от листата на вълнистия напръстник, са класическо средство за лекуване на сърдечна недостатъчност, укрепват и засилват сърдечния мускул, регулират кръвообращението и действат пикочогонно.
             
Трябва да се знае, че глюкозидите на вълнистия напръстник са силно токсични вещества. При продължително прилагане се натрупват в организма и могат да доведат до отравяне. Поради това лечението с дигиталисови препарати трябва да става само под строг лекарски контрол!


image

                  Някои го наричат цвете на злото. Ще го срещнете в романите на Агата Кристи. Заради способността му да забавя работата на сърцето, да предизвиква повръщане, гърч и даже смърт, е любим "образ" в детективските и криминални романи.

image

                    Ама пък колко е красиво! 

image

                   Радика на фона на диви треви и салвия.

image

                    Сливите са започнали да наливат сочните си плодове. Ммм, вкусни са вече. И никак не са кисели... 

image

                   Prunus cerasifera. Джанака.
          Плодовете и са богати на калий. От тях се прави една от най-животворните български течности, без която не минават нито радостни, нито тъжни мигове от живота на българина. Но освен ракия от тези вкусни и сочни плодове можете да си сварите ошав. Да, това е компот, който се прави от сушени плодове през зимата, а сега - от пресни. Точно сега в големите жеги е чуден такъв компот от джанки основно, може да се прибавят малини, кайсии и всичко каквото се сетите, плюс, задължително, листенца индрише... после охладен в хладилника... разкош!  


image

image

                    Девствената гора, с дебелите сенки и живителна прохлада. 

image

image

image

image

                   Я, кой се е скрил в прохладните горски покои! 


image

                      Едно животинче останало още от ерата на динозаврите. Може би затова костенурката е един от древните символи на Земята, олицетворява божествената енергия и вечността. 
             
Testudo hermanni. Шипоопашата костенурка, един от четирите сухоземни вида, живеещи в Европа. 


image

                   След продължителните дъждове са изникнали много и различни гъби. Горските гъби са много вкусни и ароматни, но биха могли и да са много отровни... 
             Не познавам гъбите. Тази в сянката на гората изглежда някак мрачна и виолетовоотровна...

image

image

                   Тази е бяла и красива. Слънчева гъба. Със сигурност не е отровна, защото е наядена и нахапана от разни гадинки. Те не се докосват до отровните гъби... Ама пък ние не сме сигурни какви са тези гъби и затова ги отминаваме... 


image

                    Пчела, люлееща се на златен цвят.

image

image

                     Вид омайниче с жълти цветове. 

image

                    Градско омайниче /гроченец, гребник, зайча стъпка/ Geum urbanum L
             Действа затягащо, нервоуспокояващо, свиващо кръвоносните съдове.
              Коренището му има приятна миризма на карамфил. Може да се използва за ароматизиране на вина, за боядисване на вълна в кафяв цвят, за дъбене на кожи.

image

image

                     Къпината е цъфнала. Rubus
               Като билка се използват и листата, и корените, и плодовете, които са и много вкусни, но ще узреят през август. 


image

image

                     Artemisia vulgaris 
             Елин-пелин, къдрав пелин...
             Така подрежда народната песен. Красиво растение с горчив аромат и вкус. С него някога гонели зтите духове. За целта трябва да се носи стръкче пелин закачен на гърдите, като муска - предпазва от болести и зли сили. Сега успешно може да се използва за прогонването на молци от гардероба, вместо отровния нафталин. 
             Пелинът е една от билките с помощта, на която се приготвя виното пелин.    
  

image

                   Особено добро лечебно действие има приемането на чай от пелин при атрофичен гастрит, при заболявания на жлъчния мехур и на жлъчните пътища, при хроничен панкреатит и др. Става въпрос за заболявания, при които е налице намалено отделяне на храносмилателни сокове в стомашно-чревната система (пелинът стимулира отделянето на храносмилателни сокове и повишава апетита). Много подходяща за употреба е настойката от пелин и при хроничен колит, придружен от повишено образуване на газове в червата. Важно е да се подчертае, че горчивината на пелиновия чай не бива да се маскира с каквито и да било подсладители, тъй като именно благодарение на тази горчивина се дължи стимулиращият ефект на билката върху отделянето на храносмилателни сокове.
Доказано е, че горчивият пелин е богат на вещества с противовъзпалително, противобактериално и противогъбичково действие, което го прави приложим при различни видове инфекции на храносмилателната и дихателната системи.

image
    
                    Вече се завръщаме и тъй като слънцето силно вече препича, си избираме по сенчестите пътеки в обратна посока. А там под сенките. върху стените на къщите, обрасли като алпинеуми, растат едни ситни и нежни растения. 
              Стенно изтравниче (Asplenium ruta-muraria)

                      

image

                  И обикновено изтравниче. 

            Казват му още страшниче.
           
Asplenium trichomanes L.
             Растението е мощен антидепресант, иползва се при лечение на страхова невроза и паническо разстройство. Благотворно е действието му против косопад, външно се прилага и при ставни болки.

image

image

image

image

image

image

                   Е, няма да стреляме само с прашките. Направихме си и макови кукли. :) 


image

                     Жълтите нишки, обхванали зелените треви са кукувича прежда. Паразит. 
             Cuscuta europaea
             Живее върху зелени тревисти растения и храсти като използва техните хранителни вещества. Може да е пагубно за селскостопанските култури. Но растението е и билка.
             В тибетската медицина, кукувичата прежда се е използвала като кръвоспиращо средство. Растението има също лаксативно, диуретично, пургативно и болкоуспокояващо действие.
              Помага за очистването на организма от вредните токсини.
              Отвара от билката може да се използва за облекчаването на различни стомашно-чревни проблеми.
             Мехлемът от кукувича прежда има успокояващо, противовъзпалително и възстановително действие при дерматити, екземи и други кожни раздразнения.

 

image

image

                   Вече сме почи в селото отново. 
            Бледолилавото цветенце е горски слез (камиляк, божа ръчица, камбула, пампуляк, молоха)
            Malva vulgaris
            Има противовъзпалително, омекчаващо и слабително лечебно действие. В народната медицина се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, обриви, рак на гърдата; при възпалителни заболявания на стомаха, червата и черния дроб. 
          Вътрешно, под формата на отвара се приема при възпаления на дихателните пътища. Външно - за гаргара при пресипнал глас и възпаления на устната лигавица или под формата на лапи и компреси при кожни заболявания. 


image

                  Време е да се завръщаме. Интересните растения нямат край. Природата е вълшебна аптека, която е и щедра, особено за тези, които я познават, пазят и умеят да използват разумно. 


image

image

                   Селото отново ни постреща с красивите си къщи. Някои са стари, други подновени, но съхранили своята автентичност, а трети - напълно съборени и изоставени...


image

image

image

                  Храмът на вярата. Построен е през 1868 година от италиански майстори, които правят и стенописите. А камбаната е подарък, изпратен на селото четири години след Освобождението от  полковника от руската армия Григориев

image

image

                    Сред аромата на нацъфтелите трендафили се разделяме с китното зелено село. След малко потегляме отново към прашния и шумен град. 


image




Гласувай:
27



1. ka4ak - Славе,разкошна си!:)))
10.07.2012 18:41
Сетих се за твоите пчелички...!:)))
Светло да ти е...!:)))))))
цитирай
2. qbylkovcvqt - :) Привет! Тази година се от...
10.07.2012 18:44
:) Привет!

Тази година се отчетоха повече от отлично!
цитирай
3. kalin8 - Привет!
10.07.2012 18:56
Поздравления за чудесния пътепис!
Напълни ми очите с красота...
Б.
цитирай
4. qbylkovcvqt - Здравей! Ох, това е само тро...
10.07.2012 19:53
Здравей!

Ох, това е само трошица от цялото! Край Писанец има още две природни забележителности - едната Кралимаркова стъпка и Пробития камик, до които не стигнахме този ден... Дори, видимо най-леките и простички маршрути остават необятни в някаква степен. Никога не можеш да покажеш цялата красота и прелест.
цитирай
5. sparotok - !
10.07.2012 22:23
Славче, останах без думи, толкова е красиво всичко!!!!

Как успя да я намериш тая четирилистна детелина?
цитирай
6. alexs - Минавал съм по моста при Писанец и ...
10.07.2012 22:25
Минавал съм по моста при Писанец и съм чувал, че е хубаво а сега видях....
И аз имам няколко постинга за биликите и специално за маковете и за лома подготвям един постинг за едно местенце където не си ходила!
Как са пчеличките и Дидо котарака?
цитирай
7. qbylkovcvqt - Славче, останах без думи, толкова е ...
10.07.2012 22:32
sparotok написа:
Славче, останах без думи, толкова е красиво всичко!!!!

Как успя да я намериш тая четирилистна детелина?


:))) Петлистна. Тя ме намери. Май често ми се случва.
Имаш ли нужда от разковниче?! ;)
цитирай
8. qbylkovcvqt - Минавал съм по моста при Писанец и ...
10.07.2012 22:33
alexs написа:
Минавал съм по моста при Писанец и съм чувал, че е хубаво а сега видях....
И аз имам няколко постинга за биликите и специално за маковете и за лома подготвям един постинг за едно местенце където не си ходила!
Как са пчеличките и Дидо котарака?


:) Хайде да видим дали не съм ходила! ;)
Пчелите... абеее, айде няма да се хваля...

Усмивки!
цитирай
9. sparotok - разковниче
11.07.2012 00:11
qbylkovcvqt написа:
sparotok написа:
Славче, останах без думи, толкова е красиво всичко!!!!

Как успя да я намериш тая четирилистна детелина?


:))) Петлистна. Тя ме намери. Май често ми се случва.
Имаш ли нужда от разковниче?! ;)


Май даже две разковничета ми трябват...
цитирай
10. qbylkovcvqt - Имаш ги. :)
11.07.2012 01:24
Имаш ги. :)
цитирай
11. tili - За очи, които виждат и
11.07.2012 09:37
за душа, която чувства няма малки и маловажни неща. Всичко е преплетено в една божествена хармония!
Благодаря;))
цитирай
12. qbylkovcvqt - А-Бе-Ве, абсолютно вярно! Благ...
11.07.2012 12:35
А-Бе-Ве, абсолютно вярно! Благодаря за корекцията. Много ме е срам...
цитирай
13. qbylkovcvqt - за душа, която чувства няма малки и ...
11.07.2012 12:38
tili написа:
за душа, която чувства няма малки и маловажни неща. Всичко е преплетено в една божествена хармония!
Благодаря;))


Точно! Божествената хармония.

Усмивки, tili !
цитирай
14. анонимен - Поздравления/// Словата ги редите ...
24.08.2012 12:33
Поздравления/// Словата ги редите като бисери и пресъздавате образно видяното от вас /// Ще продължавам да следя вашите постинги с интерес . Маѝсторка сте и на снимките чудесни са ///
цитирай
15. анонимен - бижутерия крючком
19.10.2012 11:07
Привет!Оформить заказ выгодный для Вас! Тогда читайте новость - <a href=http://v-kontakte-temy.ru/user/IdionAcrono/>стойка для одежды купить </a> кошельки <a href=http://hostfaq.ru/user/vavauttercals/>купить платье в харькове </a> черное бархатное платье <a href=http://dejavu.ua/>купить джинсовую куртку </a> женские кожаные куртки ... Успехов Вам!
.:::.
<a href=http://get-kamagra.blog.hr/>no RX Kamagra to Buy </a> - Buy Cheap Kamagra c.o.d. saturday : caverta caverta Kamagra pillshoprxcom : <a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Buying Kamagra Soft Tabs Online </a> - Kamagra 100mg
цитирай
16. анонимен - купить рюкзак школьный herlitz
19.10.2012 20:11
Привет!У меня есть новость магазину он-лайн Тогда читайте новость - <a href=http://kinodjek.ru/user/Reensemub/>платье км </a> магазин купальников <a href=http://hk.takemetogreatdeals.com/wp-content/plugins/zingiri-forum/mybb/member.php?action=profile&uid=51737>handmade бижутерия </a> интернет магазин большой одежды <a href=http://dejavu.ua/>купить одежду распродажа </a> каталог детской одежды ... Всем пока рад был сообщить...
.:::.
<a href=http://kamagra-prices.blog.hr/>Kamagra Buy Online UK fast delivery </a> - Kamagra Oral review Jelly online : Kamagra directly India blister : <a href=http://buy-no-prescription-kamagra.blog.hr/>Kamagra Real Medicine for ED </a> - Kamagra in Canada
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qbylkovcvqt
Категория: Изкуство
Прочетен: 2852453
Постинги: 927
Коментари: 4602
Гласове: 26550
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031